Filmblogg: Det nye ville vesten

Akkurat nå står én og samme mann bak mange av de beste amerikanske filmene og tv-seriene.

«Yellowstone» har vært årets store tv-oppdagelse for meg. Serien begynte allerede i 2018, men siden den ligger på Paramount+ – ikke akkurat den mest omtalte strømmekanalen her til lands – gikk den lenge under radaren min. Når jeg endelig sjekket den ut, var det på grunn av Taylor Sheridan.

Sheridan har skrevet og regissert flere av mine favorittfilmer de siste årene. Alle sammen er moderne westerns lagt til et utkant-USA hvor myndighetene synes å ha gitt opp og det enkelte menneske må ta ansvar for seg selv. Slikt blir det hardkokt og uhyre severdig film og tv av.

Dette er de viktigste titlene den 51 år gamle texaneren har hatt en finger med i så langt.

«Yellowstone» (tv-serie, 2018–)
Med: Kevin Costner, Luke Grimes og Kelly Reilly
Hvor: Paramount+ og leie
Forretningsmannen, cowboyen og patriarken John Dutton skyr ingen midler for å forsvare sin families enorme ranch i Montana. Serien om ham er beinhard kapitalismekritikk pakket inn i en såpeopera.

«1883» (tv-serie, 2021–)
Med: Tim McGraw, Faith Hill og Sam Elliott
Hvor: Paramount+
Denne «spinoff»-serien, som jeg skal ta fatt på etter «Yellowstone», følger familien Duttons reise vestover 140 år tidligere. En serie kalt «1932» er også på gang.

«Sicario» (film, 2015)
Med: Emily Blunt, Josh Brolin og Benicio Del Toro
Hvor: TV2 Play og leie
En av senere års ypperste thrillere, skrevet av Taylor Sheridan og regissert av Denis Villeneuve («Dune»), viser oss et CIA som opererer helt på siden av loven i sin kamp mot narkotikakartellene. Oppfølgeren «Sicario: Day of the Soldado» (2018) er ikke dum, den heller.

«Hell Or High Water» (film, 2016)
Med: Chris Pine, Ben Foster og Jeff Bridges
Hvor: Leie
Den spennende, men også melankolske kriminalfilmen «Hell Or High Water» følger to brødre på ranstokt gjennom et soltørket og utarmet Texas.

«Wind River» (film, 2017)
Med: Jeremy Renner og Elizabeth Olsen
Hvor: Amazon Prime, ViaPlay og leie
«Wind River» er en bitter krimfortelling fra et indianerreservat hvor amerikansk lov ikke gjelder og kvinner anses som fritt vilt.

Men det er mer. Den ustoppelige Sheridan står også bak Paramount+-serien «Mayor of Kingstown» (2021–), som tar for seg det amerikanske fengselssystemet, og har selv spilt i serier som «Sons of Anarchy» (2008–2014). Driften av sin egen ranch har han fornuftig nok overlatt til kona.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.03.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Kevin Costner i «Yellowstone»: 
Paramount+

Kommentarer