Hysterisk sykebil-action

Ambulance
USA 2020
Regi: Michael Bay
Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza Gonzalez
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 2

«Ambulance» kunne – og burde – ha vært en actionfilm-parodi.

Will (Yahya Abdul-Mateen II) må ha penger til konas operasjon og spør stebroren Danny (Jake Gyllenhaal) om hjelp. Danny skal akkurat til å rane en bank, og minutter senere, etter at ranet har gått spektakulært galt, raser brødrene og to gisler gjennom Los Angeles’ gater i en stjålet ambulanse. Et par timer med hysterisk oppskrudde actionfilm-klisjeer følger.

Michael Bay, regissøren bak «Bad Boys», «The Rock» og alt for mange «Transformers»-filmer, er seg selv lik. «Ambulance» framstår som en eneste lang «showreel» for triksene hans: Lydsporet kan aldri bli for buldrende, klippingen kan aldri bli for frenetisk og kameraet må – samme hva de respektive scenene er ment å formidle – aldri, aldri, aldri få lov til å stå stille. Adrenalinnivået skal til en hver tid være på grensen av hva seeren kan tåle.

Slik unngår Bay at noen rekker å tenke gjennom det de ser. Blant de absurde høydepunktene i denne filmen er en sekvens hvor komplisert kirurgi gjennomføres via Zoom i en sykebil som har hele LAPD i hælene.

Den slags kan bli underholdende på en sånn så-overdrevet-at-det-blir-gøy måte. Men «Ambulance» er dessverre bare slitsom.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 09.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer