Mørke vikingvisjoner

The Northman
USA 2022
Regi: Robert Eggers
Manus: Sjón og Robert Eggers
Skuespillere: Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Willem Dafoe, Björk, Claes Bang
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Mangt et metalband vil forlate kinosalen med fornyet inspirasjon etter å ha sett «The Northman».

Dette må være det nærmeste noen film er kommet å gi autentisk liv til den norrøne sagalitteraturen. Storyen kunne i hvert fall ikke ha vært mer arketypisk.

På Island, rundt år 900 e.Kr., oppdras lille Amleth til å ta over etter sin far kongen. Men når faren blir drept av sin egen bror, som også tar Amleths mor som sin kone, får gutten en ny livsoppgave: å hevne sin far, redde sin mor og drepe sin onkel.

I likhet med regissør Robert Eggers to foregående filmer, «The Witch» (2015) og «The Lighthouse» (2019), utspiller «The Northman» seg i en verden hvor virkelighet, drømmer og myter eksisterer side om side: Amleths skimrende visjoner om slektstreet blir skildret med akkurat samme alvor som et gruoppvekkende vikingraid mot en russisk landsby. Mange sekvenser kunne uten videre ha blitt til spektakulære metalvideoer. 

Men selv om det er lett å beundre Eggers kompromissløshet – samt Alexander Skarsgårds innbitte innsats i hovedrollen – er det ikke fritt for at alt det pompøse snakket om blod og ære blir utmattende i lengden. Noen vil nok også oppfatte det som problematisk i tider som disse.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer