Musikalsk trekantdrama

Cyrano
USA 2021
Regi: Joe Wright
Skuespillere: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Bashir Salahuddin
Musikk: Aaron Dessner, Bryce Dessner
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Det skulle altså en musikal til for at Peter Dinklage fikk vist hva som virkelig bor i ham.

«Cyrano de Bergerac», den klassiske fortellingen om hvor vanskelig ekte kjærlighet kan være å uttrykke, er blitt filmatisert flere ganger før. Mange vil huske «Roxanne» (1987) med Steve Martin. Dette er, så vidt undertegnede kjenner til, den første musikalversjonen.

Cyrano (Peter Dinklage) er veltalende. Christian (Kelvin Harrison, Jr.) er kjekk. Begge er forelsket i adelskvinnen Roxanne (Haley Bennett), men ingen av dem er i stand til å fortelle henne det: Cyrano tror ikke at en så vakker kvinne kan elske en kortvokst; Christian er rett og slett en kløne med ord. Det hele ender med at stakkars Cyrano må skrive kjærlighetsbrev på Christians vegne.

Det er sekvenser i «Cyrano» som oppleves nokså trege og stive. Men innimellom – når tekst, musikk og koreografi sammen går opp i en høyere enhet – nærmer seg den seg også den pure, pustberøvende magien alle musikaler streber etter. Filmen er dessuten en triumf for Peter Dinklage.

Den én meter og 35 centimeter høye «Game of Thrones»-stjernen er nyansert i nærbilder, og han kan fekte som en Errol Flynn samtidig som han resiterer one-liners som en Eminem. 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer