Nervepirrende om tidsklemma

Tatt av tiden
Frankrike 2021
Originaltittel: À plein temps
Regi og manus: Eric Gravel
Skuespillere: Laure Calamy, Anne Suarez, Geneviève Mnich
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

«Tatt av tiden» er et stykke renspikket sosialrealisme, men oppleves likevel som en thriller.

For Julie (Laure Calamy) er hver dag et logistisk mareritt. Alenemoren må opp i grålysningen for å skysse ungene til dagmammaen, finne alternativer til togene som er i streik, prøve å få tak i eksen som ikke betaler barnebidragene sine, takle de truende kommentarene fra mellomlederen på hotellet hvor hun jobber og – på et eller annet vis – få sneket seg ut til det store, livsavgjørende jobbintervjuet. Det er ikke en sjanse i havet for at alt sammen skal gå opp.

Hjertet stiger og synker i takt med at vi følger dette mennesket – spilt med ett hundre prosent dedikasjon og troverdighet av Laure Calamy fra den franske Netflix-serien «Ring min agent!» – som bare ønsker å gjøre det rette, men som alltid synes å ha omstendighetene mot seg. I form minner da også «Tatt av tiden» mest alt om en thriller: Kameraet er ubehagelig tett på, lydsporet er hektisk anmassende og klippingen er brå og hard. 

Man trekker et lettelsens sukk når filmen ender på en håpefull tone. Men, ærlig talt, hva slags samfunn er det egentlig vi lever i, hvor folk tvinges til å leve på denne uverdige og sjeledrepende måten? 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.03.22
© Roy Søbstad

Kommentarer