Filmblogg: 10 moderne westerns du må se

Det virker heldigvis ikke som om filmer om menn med hester og store hatter noen gang kommer til å gå helt av moten.

Når var det westernfilmen hadde sin storhetstid? Jeg blir ikke enig med meg selv om det var i John Ford og John Wayne sine velmaktsdager på 1950-tallet eller om det var i tiåret etter, da Sergio Leone og Sam Peckinpah ga nytt, ultravoldelig liv til sjangeren. Uansett svar: Det begynner å bli alvorlig lenge siden.

Men jammen lages det ikke en og annen western ennå. Mens vi venter på det siste tilskuddet, kritikerroste «Old Henry» som har kinopremiere 3. juni, foreslår jeg å slå i hjel tida med følgende filmer. Alle er gode og alle er fra de siste 20 årene.

«Open Range» (2003): Kevin Costner og Robert Duvall spiller i det som må være moderne tids mest tradisjonstro western. Mange westernfans vil da heller ikke ha det annerledes.

«The Proposition» (2005): Her er vi i Australias Outback, men sjangerens kjennemerker – slike som den nådeløse naturen og de enda mer nådeløse menneskene – er ikke til å ta feil av.

«3:10 to Yuma» (2007): Også denne nyinnspillingen av en film fra 1957 forholder seg strengt til gamle konvensjoner. Russell Crowe og Christian Bale spiller.

«The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» (2007): Denne, som har Brad Pitt og Casey Affleck i tittelrollene, sikter mot det lyriske. Noen vil si at den er pretensiøs. Jeg elsker bildene og stemningen.

«True Grit» (2010): Coen-brødrene lar en sedvanlig brumlete Jeff Bridges prøve seg i en rolle som i 1969 ble tolket av John Wayne himself.

«Django Unchained» (2012): Quentin Tarantino er ikke tro mot verken tradisjoner eller historiske fakta når han med freidig mot går løs på det amerikanske slaveriet.

«Bone Tomahawk» (2015): For en del filmskapere går det sport i å blande sjangre. Denne hybriden mellom western- og – joda! – kannibalfilm er ikke for dem som måtte slite ved synet av oppkappede kropper og den slags.

«The Sisters Brothers» (2018): Nok en duo av karaktersterke, mannlige skuespillere, John C. Reilly og Joaquin Phoenix, leder an i en film som er brutal, snodig og humanistisk i like monn.

«News of the World» (2020): Samspillet mellom alltid pålitelige Tom Hanks og det 12 år gamle stjerneskuddet Helena Zengel gjør denne Netflix-filmen uvanlig varm til western å være.

«Ville vestens datter» (2020): Selvsagt kan en westernfilm være animert, og selvsagt kan den være noe for hele familien. Se bare på dette friske og fargesterke eksempelet.

Samtlige titler er tilgjengelige på forskjellige leie- og abonnementstjenester. 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.05.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Jamie Foxx i «Django Unchained»: 
The Walt Disney Company Nordic

Kommentarer