Filmblogg: Topp 5 Benedict Cumberbatch-roller

Fra Sherlock Holmes til Doctor Strange: En viss britisk skuespiller med høye kinnbein har vært umulig å komme utenom de siste 10–12 årene.

4. mai er det premiere på Marvel-filmen «Doctor Strange in the Multiverse of Madness». Tittelfiguren, en slags psykedelisk superhelt, blir spilt av Benedict Cumberbatch. Han topper med dette en allerede vilt suksessfull karriere.

45 år gamle Cumberbatch er en skuespiller av klassisk britisk format. Han har utdannelse fra de beste skolene, har spilt Shakespeare og Ibsen på scenen og besitter en type forfinet eleganse man nesten må ha fått innpodet fra barnsbein av. Hollywood elsker slike som ham. De tilfører et touch av klasse til en hvilken som helst film.

Her er de fem mest essensielle Benedict Cumberbatch-rollene til dato.

5. «Doctor Strange» (2016; leiefilm)
Dr. Stephen Strange er i utgangspunktet en av Marvels mer corny figurer, men vår mann gir den kappekledte trollmannen akkurat den rette blandingen av intelligens og vidd. Han har spilt Doctor Strange også i relaterte filmer om Thor, Spider-Man og Avengers.

4. «The Power of the Dog» (2021; film på Netflix)
Det kan være vanskelig å se for seg erkebritiske Cumberbatch som rancharbeider, men så er da også «The Power of the Dog» en western med en tidsånd-følsom twist. Cowboyens harde maske skal vise seg å skjule et helt annet menneske.

3. «Patrick Melrose» (2018; tv-serie på HBO Max)
Denne miniserien tegner et gruoppvekkende bilde av britisk overklasse. Gjennom fem episoder følger vi Patrick Melrose – spilt av en Cumberbatch som får tatt i bruk hele sitt register – fra en fryktelig barndom, via år med tungt rusmisbruk, til et mer eller mindre normalt voksenliv. Sjelden har skillet mellom sosialrealisme og skrekkfilm vært tynnere.

2. «The Imitation Game» (2014; leiefilm)
Cumberbatch spiller Alan Turing, en briljant matematiker som hjalp de allierte med å vinne Andre verdenskrig, men som aldri fikk sin rettmessige anerkjennelse fordi han var homofil. Åtte ganger Oscar-nominerte «The Imitation Game» ble regissert av norske Morten Tyldum.

1. «Sherlock» (2010–2017; tv-serie på Prime)
BBCs oppdatering av Sherlock Holmes var en fryd da den dukket opp på tv-skjermen for 12 år siden: smart, leken og tidsriktig, men også helt i ånden til sitt litterære forelegg. Benedict Cumberbatch sin tolkning av mesterdetektiven kommer til å forbli den definitive i all overskuelig framtid.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.04.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Benedict Cumberbatch i «Doctor Strange in the Multiverse of Madness»: Marvel Studios

Kommentarer