Klassisk britisk krigsdrama

Operation Mincemeat
England 2020
Regi: John Madden
Skuespillere: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn, Jason Isaacs
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

«Operation Mincemeat» er akkurat sånn du forventer at en film om tilkneppede briter i krig skal være.

Denne historien ville ha virket alt for søkt hvis noen hadde diktet den opp. 

Sommeren 1943 planlegger de allierte å invadere Sicilia. For å avlede Hitler, kommer to britiske etterretningsoffiserer, Ewen Montagu (Colin Firth) og Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), opp med en makaber idé: De vil kle et lik opp i uniform, utstyre det med villedende dokumenter om planene og la det skylle i land i Spania. Deres tynne håp er at dokumentene skal falle i hendene på tysk etterretning.

Av denne elleville, men altså sanne historien er det blitt en type krigsdrama som neppe kunne ha vært mer britisk. Her konspireres det i røykfylte kontorer, her utveksles syrligheter over gin-glass i støyende nattklubber og her blir forelskelser og oppofrelser taklet med akkurat den samme, aldri sviktende stive overleppen. Hele veien er skuespill så vel som replikkunst av ypperste kvalitet.

I sum blir nok «Operation Mincemeat» hakket for traust til å etterlate varig inntrykk. Tilhengere av filmer som «The Imitation Game» (2014) og «Darkest Hour» (2017), bør kjenne sin besøkelsestid allikevel.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 06.05.22
© Roy Søbstad

Kommentarer