Nicolas Cage, baby!

The Unbearable Weight of Massive Talent
USA 2022
Regi: Tom Gormican
Skuespillere: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Neil Patrick Harris
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 5

Kan dette være den mest selvironiske filmen som noen gang er blitt laget?

I «The Unbearable Weight of Massive Talent» spiller Nicolas Cage seg selv – eller i hvert fall en versjon av skuespilleren og filmstjernen Nick Cage – på et punkt hvor verken karrieren eller privatlivet går på skinner. Som et siste stunt før han trekker seg tilbake, takker Cage ja til en million dollar for å kaste glans over bursdagsfeiringen til den søkkrike superfanen Javi (Pedro Pascal). Så viser det seg – selvsagt! – at Javi har skrevet et filmmanus og at CIA trenger Cage til et undercover-oppdrag.

Det som følger: lag på lag av fiksjon og virkelighet, utallige referanser til gamle Nicolas Cage-filmer og plenty av muligheter for hovedpersonen til å overspille slik bare han kan. «The Unbearable Weight of Massive Talent» er omtrent like deler smart og idiotisk, og skal – etter hvert som Cage og Javi utvikler en skikkelig bromance – jammen også bli ganske søt. Blant de kostelige høydepunktene er en manusutviklingssesjon i sterk LSD-rus.

Man kan sikkert diskutere hvor grensen mellom selvironi og selvdigging egentlig går. Undertegnede vet bare at han ikke har humret så mye i en kinosal på aldri så lenge.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.04.22
© Roy Søbstad

Kommentarer