Vakker, vemodig og veldig britisk

Mothering Sunday
England 2021
Regi: Eva Husson
Skuespillere: Odessa Young, Josh O'Connor, Colin Firth, Olivia Colman
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Skuespillerne alene er nok til å forsvare et kinobesøk.

«Mothering Sunday» kunne antakelig ha blitt til et klassisk britisk kostymedrama av «Downton Abbey»-typen. Men et ofte drømmeaktig bildespråk og noen abrupte hopp i kronologien – samt det faktum at hovedpersonen store deler av spilletida er kliss naken – vitner om høyere kunstneriske ambisjoner enn som så.

På Mothering Sunday – som, så vidt undertegnede kan forstå, ikke er det samme som vår norske morsdag – skal ekteparet Niven (Olivia Colman og Colin Firth) som vanlig spise lunsj med overklassevennene sine. Dermed har hushjelpen Jane (Odessa Young) en hel formiddag hun kan bruke til å ha sex med Paul (Josh O’Connor). Denne dagen i 1924 skal bli avgjørende for resten av den unge kvinnens liv, og Jane, som senere blir forfatter, husker den ned til siste sanselige detalj.

Det er fullt mulig å oppfatte «Mothering Sunday» som i mest selvhøytidelige laget. Men den har en god historie å fortelle, og den er verdt å se nesten bare på grunn av det våkne, vitebegjærlige ansiktet til Odessa Young og de milde, uendelig sørgmodige øynene til Colin Firth. Livene våre formes av like deler omstendigheter og tilfeldigheter, sier filmen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 19.05.22
© Roy Søbstad

Kommentarer