En skikkelig western

Old Henry
USA 2021
Regi: Potsy Ponciroli
Skuespillere: Tim Blake Nelson, Stephen Dorff, Trace Adkins, Scott Haze, Gavin Lewins
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

En veske full av penger og en håndfull veldig farlige menn: Mer trenger ikke gode filmskapere for å lage god film.

Det er mye i «Old Henry» som føles mildt sagt familiært. Ikke minst henger skyggen av «Unforgiven» (1992) – Clint Eastwoods siste ord hva western-sjangeren angår – tungt over filmen. I denne sammenhengen er ikke dét for et minus å regne.

På en isolert grisefarm i Oklahoma lever Henry (Tim Blake Nelson) et stille, arbeidssomt liv sammen med tenåringssønnen Wyatt (Gavin Lewis). Faren har en fortid han prøver å legge bak seg. Gutten kan knapt vente med å komme seg ut i verden. Alt sammen blir snudd på hodet den dagen en hardt såret mann med veska full av penger finner sin vei til gården.

Både settingen, den økonomiske fortellerstilen og de overrumplende brutale voldsinnslagene er som løftet fra Eastwoods klassiker. «Old Henry» er likevel noe mer enn bare en pastisj.

I Tim Blake Nelson – du vil kjenne igjen ansiktet hans fra Coen-brødrenes «O Brother, Where Art Thou?» (2000) – har den en ukonvensjonell, men karismatisk hovedrolleinnehaver, og mot slutten knytter filmen seg like godt opp mot en av Det ville vestens største legender.

Ingen western-fan burde gå glipp av denne.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 03.06.22
© Roy Søbstad

Kommentarer