Feministisk forvirring

Men
USA 2022
Regi og manus: Alex Garland
Skuespillere: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Gayle Rankin, Paapa Essiedu
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 2

Skrekkfilmen «Men» klarer kunstykket å være overtydelig og uklar på én og samme tid.

Harper (Jessie Buckley) har nylig mistet ektemannen. Han var, etter alt å dømme, en kontrollerende psykopat, men dødsfallet skjedde på så dramatisk vis at hun trenger tid og ro for å komme over traumet. Den engelske landsbygda skal vise seg å by på alt annet enn dét.

Undertegnede har i utgangspunktet stor sans for Alex Garland. Hans filmer «Ex Machina» (2014) og «Annihilation» (2018), samt tv-serien «Devs» (2020), står for meg som noe av det mest intelligente og interessante som er blitt laget på science fiction-fronten i senere år. Denne gangen går Garland seg dessverre vill i sine egne ideer.

Dels er «Men» en overtydelig feministisk satire. Dels er den en særdeles uklar skrekkfilm. Samtlige menn Harper møter blir spilt av Rory Kinnear – underforstått: alle menn er like – og krypende ubehag må gradvis vike plassen for hedensk folk-horror og ekstrem body-horror. Ikke på noe tidspunkt blir det klart hva disse forskjellige elementene er ment å uttrykke.

Verken gode intensjoner, dyktige skuespillere eller flinke lyd- og bildefolk kan redde «Men». Filmen henger rett og slett ikke på greip.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.06.22
© Roy Søbstad

Kommentarer