Science fiction for yngre

Lightyear
USA 2022
Regi: Angus MacLane
Amerikanske stemmer: Chris Evans, Keke Palmer, Taika Waititi, Peter Sohn, Dale Soules
Norske stemmer: Hans Marius Hoff Mittet, Nosizwe Lise Baqwa, Ellen Bendu, Marvin Amoroso, Gaute B. Skjegstad, Sabina Majaliwa, Bjørn Skagestad, Birgitte Victoria Svendsen
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 3

Filmen om Buzz Lightyear er dessverre et stykke unna «Toy Story»-nivå.

«Lightyear» er ikke en ny «Toy Story»-film. Likevel henger den sammen med serien. Slik har det seg: «Lightyear» er den filmen lille Andy, han som eier alle lekene i «Toy Story», så i 1995, og som fikk ham til å kjøpe sin elskede Buzz Lightyear-dukke.

I filmen blir astronauten Buzz og en hel romekspedisjon sittende fast på en ukjent planet. Vår helt – usvikelig pliktoppfyllende som han er – tar på seg skylden for situasjonen, og prøver i flere tiår å få alle sammen hjem igjen. Så en dag dukker noen skumle roboter opp.

Dette er kort sagt ikke en film om sjarmerende leketøysfigurer, men et slags barnevennlig oppkok av alle science fiction-filmer noen sinne. Som sådan er det ikke fritt for at den oppleves nokså generisk.

Animasjonen holder sedvanlig Pixar-kvalitet – detaljrikdommen og stoffligheten er sant å si til å gispe av – men verken figurene eller historien har den egenarten vi har lært oss å forvente. Foreldre skal likevel ikke se bort fra at «Lightyear» vil få 10-åringen til å mase om sin egen Buzz Lightyear-dukke.

Når det kommer til stykket, er det nok også derfor denne filmen i det hele tatt eksisterer.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 17.06.22
© Roy Søbstad

Kommentarer