Vakkert om vold og vennskap

Beautiful Beings
Island 2022
Originaltittel: Berdreymi
Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Skuespillere: Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Den islandske filmen «Beautiful Beings» skildrer ømhet og brutalitet med akkurat samme troverdighet.

Det er ikke noe nytt at 14 år gamle gutter kan være grusomme mot hverandre. Miljøet som blir skildret i «Beautiful Beings» går likevel utenpå det meste.

Verst går det ut over Balli, en sped fyr som har en forferdelig stefar og bor i en ruin av et hjem. Men alt skal endre seg når Balli, etter en spesielt fæl voldsepisode, gradvis får innpass i gjengen til den noen lunde balanserte Addi. Gjengen kan være like brutale som noen andre. Samtidig har de en genuin ømhet for hverandre.

Alt dette blir skildret med ett hundre prosent troverdighet. De unge, uerfarne skuespillerne er fabelaktige, og bildene – ved norske Sturla Brandth Grøvlen («Et glass til», «De uskyldige») – er så fulle av lys, farger og bevegelse at tilskueren praktisk talt puster i samme støvete luft som karakterene. Dét gjelder enten det er vill slåssing eller naturlyrisk sopprus som blir vist. 

Overraskende nok antyder filmen også en overnaturlig dimensjon; at det finnes noe større utenfor den ofte nedrige virkeligheten disse menneskene befinner seg i.

Og «Beautiful Beings» ender opp med å bli en vakker filmopplevelse, tross alt.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.06.22
© Roy Søbstad

Kommentarer