Velspilt uhygge

The Black Phone
USA 2020
Regi: Scott Derrickson
Skuespillere: Ethan Hawke, Mason Thames, James Ransone, Madeleine McGraw, Jeremy Davies
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Aldri stol på en mann med djevelmaske og lydisolert kjeller.

1970-tallet får gjerne et gyldent nostalgisk skjær i amerikanske filmer og tv-serier. Slik er det ikke i «The Black Phone».

Søsknene Finney (Mason Thames) og Gwen (Madeleine McGraw) vokser opp i et arbeiderklasse-Detroit hvor de hver dag risikerer å bli utsatt for brutal vold både hjemme og i skolegården. Som om ikke det var nok, er flere unger i nabolaget deres blitt kidnappet av en seriemorder kalt «Snapperen» (en uhyggelig maskert Ethan Hawke).

Men en film som begynner sosialrealistisk, endrer karakter i det Finney blir stengt inne i «Snapperen» sin mørke, lydisolerte kjeller. Da begynner det med ett å ringe i den frakoblede telefonen på veggen. Det er morderens tidligere ofre som vil hjelpe Finney ut av dødsfella.

«The Black Phone» har en del til felles med den forrige filmen Hawke og regissør Scott Derrickson laget sammen, «Sinister» (2012), og kanskje enda litt mer med Stephen King-grøsseren «It» (2017). Så er den da også basert på en novelle av Kings sønn Joe Hill.

Oppløftende kan en film om voldsutsatte barn vanskelig bli. «The Black Phone» er likevel uvanlig smart og velspilt til overnaturlig thriller å være.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 24.06.22
© Roy Søbstad

Kommentarer