Ekstrem overlevelse

The Survivor
USA/Ungarn/Canada 2021
Regi: Barry Levinson
Skuespillere: Ben Foster, Vicky Krieps, Billy Magnussen, Peter Sarsgaard, John Leguizamo, Danny DeVito
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 4

Er det til dags dato blitt laget en film om Auschwitz som ikke har gjort inntrykk?

Tidlig i 1960-årene, på Rhode Island, blir bokseren Harry Haft (Ben Foster) introdusert som «Overleveren fra Auschwitz». Haft er hissig, korttenkt, traumatisert. Kampene trigger grufulle minner i ham. Han overlevde konsentasjonsleirene ved å bokse – hvilket i praksis betød å slå i hjel andre jøder – som underholdning for nazistene.

Både under og etter krigen er det minnet om ungdomskjæresten som holder ham oppe.

«The Survivor» kunne knapt ha vært mer typisk Oscar-materiale. Ikke bare er filmen basert på en sann historie, men den er også regissert av Barry Levinson, mannen bak tidligere prisvinnere som «Good Morning Vietnam» (1987) og «Rain Man» (1988), og i hovedrollen har den en Ben Foster («3:10 to Yuma») som får vist metodeskuespilleren som bor i ham. Mer enn én gang går tankene til Robert De Niro i «Den rasende oksen» (1980).

Sant å si minner det meste her om slikt vi har sett før. Likevel, etter alle disse årene og alle disse Holocaust-filmene, kjenner man den kalde kloa i magen hver gang fargene blir sugd ut av «The Survivor» og vi plutselig er tilbake på menneskehetens absolutte nullpunkt igjen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.07.22
© Roy Søbstad

Kommentarer