En kveld med TV Agder

Fjernt fra den moderne tv-underholdningens larmende glam, finnes en verden hvor sørlandssommeren aldri tar slutt.

Undertegnede er kommet i en alder – 50, for å være nøyaktig – hvor det gir adskillig mer glede å se på «Norge Rundt» enn en hvilken som helst reality-serie eller et av disse talk-showene hvor norske kjendiser intervjuer hverandre etter tur.

Jeg vet ikke hvorfor. Men jeg liker å se vanlige folk – som om slike egentlig finnes – være seg selv og snakke om vanlige ting. Kanskje opplever jeg det som en mer ærlig form for underholdning enn mye av det andre tv-kanalene prøver å prakke på oss.

Kanskje ligger det også en lengsel etter litt god, gammeldags, ukomplisert gammel-tv under her et sted.

Gjemt helt nederst i kanal-listen min finnes en håndfull småkanaler som har store mengder av denne typen stoff: Sunnmøre Live!, TV Haugaland, Trønder-TV, TV Vest, TVØ og TV Agder. Her om kvelden satte jeg med ned og så en håndfull programmer fra sistnevnte.

TV Agder holder til i Arendal, har eksistert i 10 år og har en utmerket nettside man kan strømme fra. De oppgir å ha rundt 25 000 ukentlige seere bare i Agder.

Jakten på sommerstemningen

Jeg gikk, slik vi 50-åringer gjerne gjør, for programmer som lovet en passende miks av nostalgi og sommerstemning. «Arendal 1973» (2015) viste seg å være et perfekt valg.

Programmet er en eneste lang montasje av 70-tallsmote, godt vær, lokale landemerker og ansikter fra en svunnen tid. Den har filmavis-aktig fortellerstemme og musikk av den i lengden smått enerverende Egil Monn-Iversen-skolen. Hele veien er bildene så oppskrapte at man måtte ha brukt filter for få til noe tilsvarende i dag.

«Arendal 1973» er kort sagt 25 minutter som vil få det til å svulme i brystet på en hver arendalspatriot.

Etterpå sveiper jeg innom et portrett av Finsland-forfatteren Gaute Heivoll og et arkivopptak fra byggingen av den gamle Varoddbrua, før jeg – stadig på måfå – velger å se noe som heter «Tom Tellepsen, et Amerika-eventyr» (2020).

På 10 saklige, nokså tørre minutter forteller den om Torjus Tellefsen fra Tvedestrand, som tidlig på 1900-tallet slo seg opp som entreprenør i Texas. Den begynner som en fortelling om sørlandsk utferdstrang og ender opp som en klassisk amerikansk «rags to riches»-historie.

Og det forundrer meg at jeg aldri har hørt om verken Torjus Tellefsen, Tom Tellepsen eller Tellepsen Builders før.

Streit og vellaget

Jeg runder av mitt besøk på TV Agders nettside med å se åttende og siste episode av serien «Antikk takk» fra 2019. Det er et veldig typisk lokal-tv-innslag fra Posebymarkedet i Kristiansand – tilsatt en hel del inspirasjon fra BBC-klassikeren «Antiques Roadshow» – og er akkurat så trivelig som det høres ut.

Nå var det ingenting av dette som opplevdes riktig så alternativt som jeg innerst inne nok hadde håpet på. I stedet for et stup ned i folkedypet – med alt hva det innebærer av snodige prosjekter og typete typer – fikk jeg noen helt streite, vellagede programmer om landsdelen vi lever i. Og sammen med nostalgien og sommerfølelsen fulgte i tillegg litt ny kunnskap.

Jeg ser selvsagt ingen grunn til å klage på dét.

Og bare så det er nevnt: Ikke ett eneste øyeblikk vurderte jeg å svitsje over til «Sommerhytta» på TV2, «Alle mot alle» på TVNorge eller «Porno 2022» på NRK2.

Originalt publisert i Gatemagasinet Mot nr. 4/2022
© Roy Søbstad

Kommentarer