Relevant fransk

Løftene
Frankrike 2021
Originaltittel: Les promesses
Regi: Thomas Kruithof
Skuespillere: Isabelle Huppert, Reda Kateb, Naidra Ayadi
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Tro det eller ei, men det hender visst at også franske politikere svikter sine idealer.

Clémence Collombet (Isabelle Huppert) er borgermester i en forstad til Paris. Hennes store prosjekt er renoveringen av et enormt, forslummet boligkompleks. Men selv om Clémence har et oppriktig engasjement for leieboerne der, har hun – som politikere flest – også ambisjoner på egne vegne. Hun kan kanskje være villig til å la valgkretsen i stikken for en ettertraktet ministerpost.

Det er ingen overraskelse at Isabelle Huppert (kjent fra «Pianolærerinnen», «Elle» og et utall andre kvalitetsfilmer) kler rollen som lynende intelligent karrierepolitiker. Her matches hun likevel glatt av Reda Kateb (tidligere sett i biroller i filmer som «Profeten» og «Zero Dark Thirty») som hennes minst like driftige stabssjef. Sammen tilfører de «Løftene» troverdighet og karisma.

Og dét kan trengs, for dette er en film som i sin helhet baserer seg på verbal sparring. Seeren skal være våken for å henge med i de byråkratiske svingene, og en velutviklet fascinasjon for det politiske spillet vil utvilsomt også komme godt med. Til gjengjeld blir man sittende igjen med følelsen av å ha sett noe nesten ubehagelig relevant.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.07.22
© Roy Søbstad

Kommentarer