Berømmelsens pris

Prinsessen
England 2022
Originaltittel: The Princess
Regi: Ed Perkins
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Alle kjenner historien om Prinsessen av Wales. Den er likevel aldri blitt fortalt på riktig så øyeåpnende vis som her.

Dokumentaren «Prinsessen» har mye til felles med «Amy» (2015) og «Diego Maradona» (2019). I stedet for å benytte seg av grep som fortellerstemme, ekspertkommentarer eller – Gud forby! – gjenskapelser av virkelige hendelser, er filmen i sin helhet satt sammen av arkivmateriale fra Prinsesse Dianas samtid. Temaet er hvordan berømmelse kan utslette et menneske.

Særlig er filmskaperne opptatt av klipp som avslører sprekkene i fasaden: Det er kongefamilien som med uforstående blikk ser massene juble for prinsessen, det er den åpenbare mangelen på kjemi mellom Diana og ektemannen Charles, det er de dypt kyniske kommentarene paparazziene kommer med fra bak kameraene sine. Og jo mer den unge kvinnen lider, jo større blir alles fascinasjon for henne.

Summen av det hele er dønn deprimerende. Samtidig kan man ikke se «Prinsessen» uten å gjøre seg noen tanker om hva vi – publikum som holder kjendismaskineriet i gang – egentlig utsetter folkene i spotlighten for. Ting har som kjent ikke blitt bedre på de 25 årene som er gått siden Diana døde med et kobbel fotografer i hælene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.08.22
© Roy Søbstad

Kommentarer