Filmblogg: Går vi mot tidenes norske filmhøst?

Etter to–tre år med nedstenginger og utsettelser, står kinopremierene i kø.

Pandemien skapte alle mulige slags problemer for landets filmprodusenter. I første halvår 2022 var det nesten ingen som turte å sette opp nye filmer, antakelig av frykt for at kinoene plutselig skulle bli stengt ned igjen. Den gode nyheten er at vi har desto flere premierer å se fram til nå i høst.

Blant dem er flere påkostede historiske dramaer. I sin nyversjon av klassikeren «Utvandrerne» (2/9) forteller Erik Poppe («Kongens nei») om dem som flyttet fra den svenske landsbygda til Amerika på 1800-tallet. 

«Krigsseileren» (23/9), som har Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann i de ledende rollene, tar for seg norske sjømenns skjebne under Andre verdenskrig.

2. juledag får vi endelig se «Kampen om Narvik». Da er det gått hele to år siden dette prestisjetunge krigseposet skulle ha blitt vist for første gang.

«Forbannelsen» (7/10) bruker på sin side spanskesyken som bakteppe for en thrilleraktig fortelling om religiøse og etniske konflikter i nord.

«Storm» (30/9) er et nåtidig drama om det verste som kan skje: å miste et barn. Ane Dahl Torp spiller hovedrollen.

Selvsagt får vi noe å le av også. «Syk pike» (9/9) skal være en røff satire om vår tids oppmerksomhetssyke, og i «Thomas mot Thomas» (21/10) blir de nære ting satt i perspektiv av høytravende teorier om selve universet. Vi noterer oss dessuten at Janne Formoe har sin første hovedrolle i skilsmissekomedien «Jentetur» (14/10).

Alt for alvorlig virker heller ikke «Vikingulven» (18/11) å være. Med den får Norge sin første varulvfilm!

Mange foreldre gleder seg sikkert til å ta med neste generasjon på «Olsenbanden – siste skrik» (2/9). Dagens utgaver av Egon, Benny og Kjell blir spilt av henholdsvis Anders Baasmo, John Carew og Elias Holmen Sørensen.

Animasjonsfilm av alle typer står stadig sterkt: «Helt super» (30/9) er datagenerert, «Titina» (21/10) er håndtegnet og «Folk og røvere i Kardemomme by» (25/12) er laget ved hjelp av god, gammeldags «stop motion»-animasjon. 

Den mer eller mindre årvisse Alf Prøysen-filmatiseringen kommer i form av «Teddybjørnens jul» (11/11).

Blant høstens dokumentarfilmer er vi mest nysjerrige på «Moskus – Fortelling om et bilde». Den, som tar for seg tegneren Sverre Malling, er laget av Kristian Landmark, Dan Korneli og André Løyning fra Kristiansand. Premieren finner sted på Den Norske Filmfestivalen i Haugesund i neste uke.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.08.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Kristoffer Joner i «Krigsseileren»: Mark Cassar/Mer Film

Kommentarer