Ironi i høyhastighet

Bullet Train
USA 2022
Regi: David Leitch
Skuespillere: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

Ikke engang sjarmen til Brad Pitt kan redde denne voldelige farsen fra middelmådighet.

Skal 90-tallet aldri ta slutt? Å se «Bullet Train» føles mest av alt som å se en «ironisk» voldsfilm fra 25 år tilbake, og her snakker vi ikke om fremdeles severdig materiale à la «Pulp Fiction» (1994), men om B-vare av typen «Snatch» (2000).

Det går i kjapp klipping, hyppig bruk av flashbacks, utallige referanser til populærkultur og drapsmontasjer tonesatt med musikk av den engelske smørsangeren Engelbert Humperdinck. Settingen er det eneste som kan sies å være litt oppfinnsomt: Så godt som hele handlingen i «Bullet Train» utspiller seg ombord på høyhastighetstoget Shinkansen mellom Tokyo og Kyoto.

Brad Pitt spiller den ulykkesforfulgte leiemorderen «Marihøna» som skal plukke opp en stresskoffert på toget, lykkelig uvitende om at en håndfull av hans kolleger – psykopater alle som én – er ute i lignende ærend. Mye blodsprut og snakk om «Lokomotivet Thomas» følger.

Dette er en sånn film hvor alle liksom skal være vittige absolutt hele tiden, men ingen egentlig har fått noe morsomt å si eller gjøre. Uten den stadig mer karismatiske Brad Pitt ville disse to timene neppe ha vært til å holde ut.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.08.22
© Roy Søbstad

Kommentarer