Klokt fra den andre siden av kloden

Wheel of Fortune and Fantasy
Japan 2021
Drama
Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Skuespillere: Kotone Furukawa, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori, Fusako Urabe, Aoba Kawai, Hyunri
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 5

Denne japanske filmen har ikke bare én, men tre gode historier å fortelle.

Årets hittil fineste og mest menneskelige film er japanske «Drive My Car». Gledelig nok viser det seg at regissør og manusforfatter Ryûsuke Hamaguchis nye, som kommer bare et lite halvår etter den forrige, er i hvert fall nesten like fin og menneskelig.

«Wheel of Fortune and Fantasy» består av tre novelleaktige fortellinger uten andre likheter enn det rent tematiske.

I den første oppdager en ung kvinne at venninnen er i ferd med å innlede et forhold til eksen hennes. I den andre lokker en studine sin elskers professor i en honningfelle. I den tredje støter to gamle skolevenninner på hverandre etter 20 år. Som filmens tittel antyder, handler det om hvordan alles liv blir styrt av drifter og tilfeldigheter.

Og igjen er det slående hvor mye Hamaguchi får sagt ved hjelp av lite annet enn velskrevet dialog, dyktige skuespillere og et svært nøkternt filmspråk. De urbane settingene underbygger en følelse av fremmedgjorthet. Japanernes høflige tilbakeholdenhet bidrar til å gi scenene nerve.

Denne på overflaten så unnselige filmen har gitt meg mer å grunne på enn noe jeg har sett siden – tja – «Drive My Car», antakelig. 

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 27.08.22
© Roy Søbstad

Kommentarer