Skillingsvise fra sørstatene

Where the Crawdads Sing
USA 2022
Regi: Olivia Newman
Skuespillere: Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, David Strathairn, Garret Dillahunt
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 3

«Where the Crawdads Sing» er mer søtladen enn en kioskroman dyppet i vaniljesaus.

I Nord-Carolia i 1969 kjenner lokalbefolkningen Kya (spilt av Daisy Edgar-Jones fra tv-serien «Normal People») som «Marsklandjenta». Marsklandet er området mellom sumpen og havet, og det er her Kya oppdrar seg selv etter å ha blitt forlatt av familien og utstøtt fra samfunnet. Selvsagt er det hun som får skylda når den slemme eks-kjæresten hennes blir funnet drept.

Det sier seg selv at stakkars Kya ikke har et enkelt liv. Men jammen framstår det ikke ganske magisk allikevel. Sumplandet er mer vakkert enn noe annet, og den ensomme jentungen er ikke hardere prøvet enn at hun alltid klarer å stille med nyvasket hår og noen skikkelig stilige retro-kjoler. En naturbegavelse av en tegner er hun sannelig også.

«Where the Crawdads Sing» er kort sagt den klassiske skillingsvisa om barnet som er for godt for denne verden. Men, gammelmodig som filmen enn oppleves, trykker den også på alle de rette romantiske knappene. Mot slutten må selv filmanmelderen medgi at han er blitt fortalt en riktig veldreid historie. 

Noe mer enn en pikeromsfantasi av den rosafargede typen må likevel ingen forvente seg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 20.08.22
© Roy Søbstad

Kommentarer