Skrekkelig oppfølger

Orphan: First Kill
USA 2022
Regi: William Brent Bell
Skuespillere: Isabelle Fuhrman, Julia Stiles, Rossif Sutherland, Hiro Kanagawa
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 2

God skrekkfilm som ikke trengte å bli fulgt opp, har fått en oppfølger av verste sort.

«Orphan» (2009) var en guffen liten sak som fremdeles blir husket fordi den hadde en av moderne skrekkfilmhistories mest effektive plott-twister. Det eneste overraskende med «Orphan: First Kill», er at det har tatt Hollywood 13 år å komme opp med noe såpass søkt som dette.

Filmen gir oss en del av forhistorien til Leena Klammer (igjen spilt av Isabelle Fuhrman), den voksne, psykopatiske kvinnen som på grunn av et sjeldent syndrom fremdeles har kropp som en niåring. Vi følger henne fra en tilværelse som mentalpasient i Estland til hun har overtatt identiteten til den forsvunne amerikanske jentungen Esther.

Og det meste av dette kommer helt feil ut. Først blir Leena framstilt som noe midt mellom en morderisk mesterhjerne à la Hannibal Lecter og en slasher-figur av Michael Myers-typen, så prøver manusforfatterne seg på en plott-twist så lite troverdig at anmelderen blir sittende og føle seg forurettet på det betalende, presumptivt intelligente kinopublikums vegne.

«Orphan: First Kill» er kort sagt en oppfølger av aller verste sort: en sånn som vanner ut og forvrenger minnene du har om originalen.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.08.22
© Roy Søbstad

Kommentarer