Akutt ubehagelig

Speak No Evil
Danmark 2022
Originaltittel: Gæsterne
Regi: Christian Tafdrup
Skuespillere: Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huet, Karina Smulders, Marius Damslev, Liva Forsberg
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

Ingen som ser denne danske skrekkfilmen kommer til å legge neste ferietur til Nederland.

Det er ikke all verden som forbereder den intetanende seer på hvordan «Speak No Evil» skal utvikle seg. Riktig nok åpner filmen med en mystisk, bokstavelig talt mørk sekvens – nattekjøring ledsaget av illevarslende orkestermusikk – men deretter er det meste småborgerlig idyll.

På ferie i Toscana finner det danske ekteparet Louise (Sidsel Siem Koch) og Bjørn (Morten Burian) tonen med nederlenderne Karin (Karina Smulders) og Patrick (Fedja van Huet). Parene har barn på samme alder. Når danskene senere blir invitert til å tilbringe en helg på den nederlandske landsbygda, trenger de ikke mye tenketid for å takke ja.

Snart skal en følelse av at noe er fryktelig galt melde seg. Til å begynne med handler det om småting – ufølsomme kommentarer, krenking av intimgrenser og annet som med litt godvilje kan tilskrives kulturelle forskjeller – men ubehaget oppleves etter hvert akutt. Ekstra ille blir det fordi barna er med i bildet.

Enten du ser den som som en saktekrypende skrekkfilm eller som en satire over selvutslettende nordisk høflighet, kommer «Speak No Evil» til å sette seg i kroppen din.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 16.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer