Filmblogg: David Bowie på film

David Bowie var som kjent filmstjerne også. Nå er det like før vi får se ham på lerretet igjen.

Han var alltid noe mer enn bare en rockartist, David Bowie. I et felt som ikke kan sies å ha vært dominert av skjønnånder, skilte han seg ut ved å gå seriøst inn i både billedkunst, teater og film. Mannen rakk faktisk å spille i mer enn 30 filmer og tv-serier før sin død i 2016.

Dette er en side ved ham dokumentaren «Moonage Daydream» ganske sikkert vil komme inn på. Filmen, som har kinopremiere 16. september, går etter alt å dømme langt utenpå din gjengse musikkdokumentar: storslått, fargesterk, åpenbart skapt for å bli sett på stort lerret.

David Bowies skuespillerkarriere kan selvsagt ikke matche hans musikalske bidrag. Til gjengjeld er det ikke noe å si på spennvidden i rollene han tok.

Han spilte vampyr i den «erotiske» skrekkfilmen «The Hunger» (1983). Han spilte offiser og krigsfange i «Merry Christmas, Mr. Lawrence» (1983). Han spilte trollkonge med høyt hår i «Labyrinth» (1986). Han spilte steppende forretningsmann i musikalen «Absolute Beginners» (1986). Han spilte FBI-agent i den genuint bisarre «Twin Peaks: Fire Walk with Me» (1992).

Liksom bare for å toppe CV-en, spilte han også Pontius Pilatus i «Jesu siste fristelse» (1988), Andy Warhol i «Basquiat» (1996) og Nikola Tesla i «The Prestige» (2006).

Den definitive Bowie-filmen er nok likevel «The Man Who Fell to Earth» (1976). I en sjelden hovedrolle spiller vår mann en alien som har kommet til Jorda for å samle vann til sin uttørkede hjemplanet, bare for å ende opp forvirret og ensom, hektet på tv og alkohol.

«The Man Who Fell to Earth» er en fascinerende, om enn underlig film, og Bowie – blek, mager og androgyn – ser virkelig ut som om han kommer fra en annen planet. Så levde han da også på denne tida så livsfjernt som bare en rockstjerne kan gjøre. Å spille utenomjordisk krevde neppe stort mer enn at han møtte opp og var seg selv.

Men tro ikke at David Bowie alltid tok seg selv så himla høytidelig. Noe av det siste han gjorde på skuespillerfronten, var å gi stemme til en figur med det usannsynlige navnet Lord Royal Highness i «Svampebob Firkant».

«Labyrinth» kan ses på Netflix og «The Prestige» på ViaPlay. Resten av de nevnte filmene kan leies fra for eksempel Apple. Unntakene er «Absolute Beginners» og «Basquiat», som du antakelig må ty til dvd for å få sett.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.09.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av David Bowie i «Moonage Daydream»: Universal Pictures

Kommentarer