Filmblogg: Kokte kuskaller og anarkistisk animasjon

Fra Flåklypa til Kjuttaviga: I 28 år har Qvisten Animation levert kvalitetsmoro for store og små.

30. september er det premiere på den nye norske animasjonsfilmen «Helt super». Den, som ved første øyekast kan ligne litt på amerikanske «De utrolige» (2004), er regissert av Rasmus A. Sivertsen og produsert av Qvisten Animation. Disse navnene er det vel verdt å stoppe opp ved.

Qvisten har produsert stort sett alt av animerte norske suksesshistorier de siste 10–15 årene: «Kurt blir grusom» (2008), «Dyrene i Hakkebakkeskogen» (2016), «Kaptein Sabeltann og Den magiske diamant» (2019), fire Knerten-filmer, tre Flåklypa-filmer, to KuToppen-filmer og to Knutsen & Ludvigsen-filmer.

Det er en imponerende liste, og tar man også kvaliteten på filmene med i betraktningen, blir det hele smått overveldende. Det føles trygt å si at Qvisten på én og samme tid er Norges svar på Pixar og verdige arvtakere etter Ivo Caprino.

Historien begynner i 1994, med to nyutdannede animasjonsentusiaster, Ove Heiborg og Fredrik Kiøsterud, som finansierte sine første filmforsøk ved å koke kuskaller og selge dem som veggpryd til restaurantbransjen. I 1997 kom regissør Sivertsen med på laget.

Qvisten har fra første stund vært et kommersielt orientert foretak. De står bak flere hundre reklamefilmer og samarbeider med store aktører som Kristiansand Dyrepark.

Samtidig har de klart å beholde en lekenhet som gjør at filmene deres hever seg over det store drøsset av glatte animasjonsprodukter som ellers flimrer over lerret og skjerm.

Noen ganger kan de være direkte rampete: En herlig anarkistisk åre går gjennom deres adaptasjon av Erlend Loe og Kim Hiorthøys «Kurt blir grusom», og «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret» (2020) er ganske enkelt tidenes mest psykedeliske norske barnefilm.

Med årene kan det likevel virke som om Qvisten er blitt mest opptatt av å videreføre norsk kulturarv. Det er bare å se på hvor mye arbeid de har lagt ned i å introdusere nye generasjoner for universene til Kjell Aukrust, Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner.

Og mer er på gang. 1. juledag er det premiere på «Folk og røvere i Kardemomme by», en fjerde film med Solan, Ludvig og Reodor, «Flåklypa – Jorda rundt på 8 dager», er under produksjon og nylig annonserte Qvisten at de har inngått samarbeid med SVT om tv-serien «Jul med Astrid Lindgren».

Kort sagt: Mye tyder på at vi går en animert framtid i møte.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.09.22
© Tekst: Roy Søbstad / Bilde fra «Helt super»: Qvisten Animation/Nordisk Film Distribusjon

Kommentarer