Gravemaskiner i sommeridyll

Ferskenlunden i Catalonia
Spania 2022
Originaltittel: Alcarràs
Regi: Carla Simón
Skuespillere: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 5

Årets vinner av Gullbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin er ikke bare vakker og vemodig. Den er også uhyre aktuell.

Tittelen kan muligens virke villedende. «Ferskenlunden i Catalonia» er en film som handler om noe langt mer enn bare sommerlig idyll i det nordøstre Spania. Den handler om idyll som holder på å bli borte for alltid.

Helt siden Andre verdenskrig har familien Solé brukt sommeren til å høste ferskener, men nå har landeieren begynt å rive trærne opp med rota og erstatte dem med solcellepaneler. Det betyr mer penger for mindre arbeid, forklarer han.

Gjennom levende skildringer av tett familieliv og hardt arbeid viser «Ferskenlunden i Catalonia» hva som står på spill: samhold, tradisjoner, naturen selv. Skuespillerne – hvorav alle aldre er representert og ingen skal være profesjonelle – er tvers gjennom fantastiske, og sluttscenen er det mest vemodige undertegnede har sett på aldri så lenge.

Filmen bruker aldri et begrep som «Det grønne skiftet», men det er umulig å se den uten at tankene går til våre hjemlige debatter om alt fra vindmøller til veiutbygginger. Hva har vi å tjene? Hva har vi å tape?

Dette er spørsmål vi ganske enkelt ikke kommer utenom lenger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 08.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer