Koselig å se deg igjen, Albert Åberg!

Fest hos Albert Åberg
Sverige 2022
Originaltittel: Aja baja, Alfons Åberg
Regi: Tomas Alfredson
Norske stemmer: Thorbjørn Harr
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

I 2022 er Albert Åberg like lun og trygg som han alltid har vært.

Gunilla Bergströms barnebok-klassiker Albert Åberg har 50-årsjubileum i år, og feires blant annet med denne smått originale nyfilmatiseringen.

«Fest hos Albert Åberg», som i rulleteksten blir kalt en «bok-film», holder seg så nær kildematerialet som vel er mulig. Mest av alt oppleves den som en høytlesningsstund: Kameraet liksom bare glir over tegningene alle vi voksne kjenner fra bøkene – iblandet fotos og andre collageelementer – mens trygge, flinke Thorbjørn Harr leser teksten akkompagnert av laidback musikk. Hele veien er stemningen rolig, nærmest meditativ.

Så blir da heller aldri historiene mer enn sånn passe dramatiske. Det handler om somling på morrakvisten, at det straffer seg å skulle gjøre for mange ting på én gang og at det kan være vel så koselig å ha fest med sine to beste venner som med hele barnehagen. Også dagens fire–fem–seks-åringer burde kunne kjenne seg igjen i slike problemstillinger.

Et helt annet spørsmål er hvordan de vil respondere på filmens tempo og tone, de som er vant til adskillig mer fargesterke og ståkete saker. «Paw Patrol» eller «Peppa Gris» er dette ikke.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 23.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer