Nytt liv for Olsenbanden

Olsenbanden – siste skrik
Norge 2022
Regi: Hallvard Bræin
Manus: Karsten Fullu
Skuespillere: Anders Baasmo, John Carew, Elias Holmen Sørensen, Charlotte Frogner, Vidar Magnussen, Lisa Tønne
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Olsenbanden er seg selv like, selv om de er noen andre nå.

Det var selvsagt bare et tidsspørsmål før noen ville vekke Olsenbanden til live igjen. De gamle filmene – 14 i alt, produsert i årene mellom 1969 og 1999 – står fremdeles sterkt minnet hos voksne nordmenn, men en oppdatering er nok nødvendig for å fange interessen til neste generasjon.

Og det er fint å kunne konstatere at «Olsenbanden – siste skrik» finner en passende balanse mellom å ivareta tradisjonen og å tilpasse seg vår moderne verden. Alle de gamle tropene – musikken, kostymene, sjargongen, de faste ritualene – er gjenkjennelige, samtidig som filmen finner plass til å leke seg med dem. Egon har fått elektronisk sigar og Benny fikser transport gjennom bilkollektiv.

OK, så blir kanskje John Carew og Elias Holmen Sørensen litt anonyme i rollene som Benny og Kjell. Men Anders Baasmo gjør seg fint som Egon Olsen, og hans audiens hos gangsterbossen Bøtta (Lisa Tønne) – som representerer en ny og skumlere forbrytertype – er én av flere sekvenser som oppleves genuint inspirerte. Selve kupp-planene er dessuten akkurat så finurlig idiotiske som de burde være.

I det hele tatt: Et nytt og langt liv for Olsenbanden begynner her.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 02.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer