Rått om abort

Hendelsen
Frankrike 2021
Originaltittel: L’événement
Regi: Audrey Diwan
Skuespillere: Anamaria Vartolomei, Luana Bajrami, Louise Orry-Diquero, Kacey Mottet Klein, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Sandrine Bonnaire
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 5

På ujålete vis forteller «Hendelsen» om en tid da uønsket graviditet kunne ende med død eller fengselsstraff.

På 1960-tallet var abort forbudt i Frankrike. Både den som var gravid, den som utførte inngrepet og den som la til rette for at det skulle skje, risikerte fengsel.

Når litteraturstudenten Anne (sterkt spilt av Anamaria Vartolomei) får «sykdommen som kun rammer kvinner, og som gjør dem til husmødre», blir plutselig alt stående på spill: ryktet, vennene, studiene, hele framtiden. Abort virker som eneste mulige utvei. Men ingen er der for å hjelpe henne.

«Hendelsen», som baserer seg på en av den franske forfatteren Annie Ernaux sine selvbiografiske romaner, er en film med et konsekvent gjennomført kvinneperspektiv. Kamera henger ved Annes skulder stort sett hele tiden, og sparer ikke seeren for verken de emosjonelle eller fysiske prøvelsene hun går gjennom. Et par sekvenser helt mot slutten vil være en utfordring selv for de sterkeste magene.

Det er en på mange måter velkjent historie – én denne filmen forteller på en så direkte og ujålete måte som vel mulig – men likevel oppleves den forsmedelig aktuell. 60 år senere er temaet abort som kjent fremdeles ikke ferdig debattert.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 09.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer