Blant pøbler og idealister

Krigere
Norge 2022
Regi: Jon Haukeland
Medvirkende: Mamo, Berat
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 4

«Krigere» viser noen sider av det norske samfunnet de fleste av oss slipper å ha noe med å gjøre.

Mamo representerer en utsatt gruppe: Drabantbykids med minoritetsbakgrunn som, i mangel av ordnede familieforhold, trekkes mot gjengliv og kriminalitet. Til alt hell blir Mamo fanget opp av Berat før ting har rukket å skli helt ut. Den engasjerte miljøarbeideren lar faktisk gutten få bo hjemme hos seg. Men historien tar en vending når det viser seg at også Berat har et rulleblad.

«Krigere» er noe midt i mellom en tradisjonell dokumentar og en spillefilm basert på virkelige hendelser. Regissør Jon Haukeland har skrevet et manus basert på Mamo og Berats egne fortellinger, og så iscenesatt det hele med hovepersonene i rollene som seg selv. Metoden viser seg å ha sine begrensninger.

I enkelte sekvenser – som når Berat har en følelsesladet samtale med hun som en gang fanget opp ham, eller når Mamo får vist hva han er god for i thaibokseringen – oppleves filmen dønn sannferdig. Andre ganger merkes det at vi ser på amatører som er blitt satt til å spille skuespill.

Som et innblikk i hva som foregår ved frontlinjene til det norske hjelpeapparatet, har «Krigere» likevel en hel del for seg.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.10.22
© Roy Søbstad

Kommentarer