En for damene

Jentetur
Norge 2022
Regi: Katarina Launing
Skuespillere: Janne Formoe, Line Verndal, Ida Ursin-Holm, Ravdeep Singh Bajwa, Mads Ousdal, Anne Marie Ottersen, Håvard Bakke, Kåre Magnus Bergh, Alexandra Joner, Ragnar Dyresen, Peter Kippersund, Anders Baasmo
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 4

Janne Formoe leder an i en til tider temmelig grafisk midtlivskrisekomedie.

Linda (Janne Formoe) er selve personfiseringen av kvinnelig midtlivskrise. Bitter og forsmådd sitter hun alene i en ufiks leilighet mens den unge, pene influenceren Jeanette (Ida Ursin-Holm) har tatt styringen over huset, mannen og datteren hennes. I tillegg må Linda kjempe om gunsten til venninnen Sigrid (Line Verndal). Alt sammen skal toppe seg en ikke så lite skandaløs helg på Norefjell.

«Jentetur» maler med bred pensel. Dels er filmen en tradisjonell sitcom (de innledende intrigene), dels er den et stykke pinlighetshumor i samme gate som «Klovn» (en lang og temmelig grafisk waxing-sekvens) og dels er den et slags feminint svar på rølpingen i «The Hangover» (som i et fornøyelig øyeblikk involverer unikumet Hans Olav Lahlum). Skuespillerne takler det hele med en kledelig mangel på selvhøytidelighet.

Så får det heller være at enkelte av de komiske situasjonene framstår som typiske manuskonstruksjoner og at finalen blir i mest omstendelige laget. Målgruppen (hint: det er ikke mannlige filmanmeldere) kommer uansett til å sluke «Jentetur» som om den var et eneste stort fat med deilige, forbudte kokosboller.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 13.10.22
© Roy Søbstad

Kommentarer