En fryd for filmelskere

Official Competition
Spania/Argentina 2022
Originaltittel: Competencia oficial
Regi: Mariano Cohn, Gastón Duprat
Skuespillere: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez, José Luis Gómez
Aldersgrense: 9 år

TERNINGKAST 5

Penélope Cruz og Antonio Banderas har sjelden vært bedre enn når de får parodiere selvopptatte filmfolk.

En aldrende riking har fått det for seg at han må sikre sitt ettermæle. Eneste logiske løsning: Han setter i gang en stor filmproduksjon.

Inn i bildet kommer teaterskuespilleren Iván (Oscar Martinez) og Hollywood-stjernen Félix (Antonio Banderas). Førstnevnte er en sånn fyr som øver på ydmyke takketaler i garderoben; andremann lager følelsesladde TikTok-videoer på vegne av den lyserøde elvedelfinen (?!). Det eneste de to har til felles er en grenseløs selvopptatthet.

Om det er duket for verbal sparring, psykologisk spill og en stor dose barnsligheter når Iván og Félix blir utsatt for de stadig mer absurde leseprøvene til regissør Lola (Penélope Cruz)? Det er duket.

For en filmelsker er det mye å fryde seg over i «Official Competition». Det gjelder ikke minst de tre sentrale skuespillerne, som alle får maksimalt ut av et genuint smart manus og åpenbart nyter sjansen til å parodiere slike som seg selv. Rent estetisk er filmen dessuten en stilsikker, renskåren nytelse.

Og så kan man alltids håpe at den vil få en og annen selvforelsket kunstnertype til å vri seg ukomfortabelt i kinosetet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 29.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer