Filmblogg: 10 skumle strømmetips til halloween

På halloween er det først «knask eller knep». Deretter er det tid for å se noe skikkelig skummelt.

Det nærmer seg 31. august. Som kjent er dét den ene dagen i året når det blir regnet som sosialt akseptabelt å kle seg opp i makabre kostymer og skremme vannet av naboene sine. Man kan til og med kreve å få godteri av dem.

Og etterpå, når du endelig har fått de sukkerrusede ungene dine i seng, er det ingenting som passer bedre enn å se en skikkelig skummel film eller serie. Her er 10 tips som kommer til å holde deg våken hele natten.

«Halloween» (1978; ViaPlay og leie): Denne gir seg vel selv. Heldigvis tåler originalfilmen – forløperen for «Fredag den 13.», «A Nightmare on Elm Street», «Scream» og et ugudelig antall oppfølgere – å bli sett om igjen hvert eneste år.

«Exorcisten 3» (1990; Netflix og leie): Den andre oppfølgeren til en av tidenes mest beryktede skrekkfilmer er en okkult – og genuint creepy – detektivhistorie som står støtt på egne bein.

«Bram Stoker's Dracula» (1992; leiefilm): Francis Ford Coppolas versjon av den definitive vampyrhistorien er minst like sensuell som den er skummel. Og Gary Oldman gjør en uforglemmelig Grev Dracula.

«The Others» (2001; ViaPlay og leie): Nicole Kidman leder an i en av 2000-tallets mest gripende og stemningsfulle spøkelsesfilmer. Gamle, knirkete hus er og blir skumlere enn blod og gørr.

«Drag Me to Hell» (2009; ViaPlay og leie): Men selvsagt er det ikke noe galt med en runde på spøkelsestoget. «Drag Me to Hell» er morsom, energisk og guffen i like monn.

«The Conjuring» (2013; HBO Max og leiefilm): Gamle skrekkfilmklisjeer blir aldri utbrukte så lenge de behandles med den rette blandingen av respekt og lekenhet. Denne historien om en hjemsøkt familie er et godt eksempel.

«Crimson Peak» (2015; leiefilm): Ingen andre enn Guillermo del Toro («Pans labyrint», «The Shape of Water») kunne ha stått bak dette herlig barokke eventyret for voksne. 

«The Autopsy of Jane Doe» (2016; ViaPlay og leie): En nervepåkjenning av et kammerspill om to patologer som må jobbe overtid med et – for å si det forsiktig – uvanlig lik. Norske André Øvredal («Trolljegeren») regisserer.

«Hereditary» (2018; ViaPlay og leie): Fra første bilde av er «Hereditary» som gjennomtrukket av død og sorg og en følelse av at et eller annet må være fryktelig, fryktelig galt. Undertegnede blir aldri lei av å anbefale denne moderne horrorklassikeren.

«Riket Exodus» (2022; ViaPlay): 25 år etter forrige sesong, har Lars Von Trier vendt tilbake til Rikshospitalet i København for en ny runde med absurd komikk og metafysisk skrekk. Og sannelig er ikke det elleville tullballet akkurat like underholdende ennå.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 21.10.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto av Bodil Jørgensen i «Riket Exodus»: Henrik Ohsten/ViaPlay

Kommentarer