Filmblogg: Førtifire år med Halloween

Det sier seg i grunnen selv hvilken film – eller filmserie – du burde se 31. oktober.

Nylig var det kinopremiere på «Halloween Ends». Som tittelen sier, skal dette være siste del av den klassiske skrekkfilmserien.

I 1978, da den originale «Halloween» hadde premiere, var det ingenting som tilsa at akkurat denne B-filmen fremdeles skulle bli snakket om og videreført 44 år senere. Billige skrekkfilmer gikk det tross alt tretten på dusinet av, minst.

Likevel ble «Halloween» skoledannende. Hele bølgen av såkalte slasherfilmer – hvor mystiske, maskerte menn dreper tenåringer for fote – ble sparket i gang av den. «Fredag den 13.» (1980), «A Nightmare on Elm Street» (1984) og «Scream» (1996) er bare toppen av det blodrøde isfjellet. «Halloween»-skaper John Carpenter skulle bare ha visst hvor mange knivdrap han kom til å inspirere.

Originalen er en alt annet enn komplisert film. Men den er laget med stil, og den har to av skrekkfilmhistoriens mest ikoniske rollefigurer som dreiepunkt.

Morderen Michael Myers er, med sin hvite maske og anonyme kjeledress, selve personfiseringen av taus, målrettet, ustoppelig ondskap. High school-eleven Laurie Strode, spilt av Jamie Lee Curtis, er og forblir slashersjangerens definitive «Final Girl».

Carpenter selv står for både musikk og fotoarbeid. Ledsaget av enkle, men uhyre effektive synthtemaer, glir kameraet hans elegant og uanfektet gjennom den amerikanske småbyen Haddonfield, Illinois på jakt etter stadig nye ofre. Rent estetisk er «Halloween» på høyde med de fleste «kunstnerisk høyverdige» filmer du kan komme på.

Alle oppfølgerne – tolv stykker! – er derimot gode argumenter for at det snart må bli forbudt ved lov å følge opp gamle klassikere. Bunnen ble nådd med Rob Zombies grimme, klønete varianter i 2007 og 2009.

Heldigvis er den siste trilogien – som begynte med «Halloween» (2018), fortsatte med «Halloween Kills» (2021) og nå blir rundet av med «Halloween Ends» – blant de beste i mengden. Regissør David Gordon Greens smarte grep er at han ignorerer alle de andre filmene, og i stedet tar opp tråden der John Carpenter slapp den for 44 år siden. Selve kongstanken er at Laurie nå skal få sitt endelige oppgjør med Michael.

Men selvsagt skal vi ikke tro på at «Halloween Ends» blir den aller, aller siste «Halloween»-filmen noen sinne. Hvis bare mange nok vil betale for å se den, kommer Michael Myers til å drepe igjen. Vær du utrygg.

De første «Halloween»-filmene ligger på ViaPlay. Alle er tilgjengelige på forskjellige leietjenester.

Upublisert artikkel
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra  «Halloween» (2018): Universal Pictures

Kommentarer