Nærbilde av den kunstneriske prosessen

Moskus – Fortelling om et bilde
Norge 2022
Regi: Kristian Landmark og Dan Korneli
Idé og foto: André Løyning
Komponist: Marius Christiansen
Medvirkende: Sverre Malling
Aldersgrense ikke oppgitt

TERNINGKAST 4

Det tar sin tid å skape stor kunst.

«Moskus» er det mest kjente verket til kunstneren Sverre Malling. Tegningen – 180 x 263 centimeter stor, nitidig utført i kull – forestiller det monumentale titteldyret der det er blitt utplassert i den norske fjellheimen. Men et nærmere blikk avslører også foruroligende detaljer: Hvorfor står det to dieseltønner og en sekk med kunstgjødsel utenfor hytta i bakgrunnen?

Filmen til kristiansanderne Kristian Landmark, Dan Korneli og André Løyning lider litt under at Malling allerede er blitt portrettert i NRK-serien «Kunstnerliv». Flere sekvenser – som kunstnerens refleksjoner rundt oppveksten på Skedsmokorset og hans oppdrag som rettstegner under 22. juli-rettssaken – oppleves unektelig som gjentakelser. Til gjengjeld gir dokumentaren ham langt bedre tid til å utdype sine tanker enn tv-programmet gjorde.

Vi får et innblikk i den livslange prosessen som førte Malling fram til akkurat dette motivet, og vi får et inntrykk av hvor møysommelig selve arbeidet har vært. Og på sitt beste blir filmen en kunstopplevelse i seg selv.

«Moskus – Fortelling om et bilde» har premiere på Cinemateket torsdag 29. september, og settes opp på Kristiansand Kino 26. oktober.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 28.09.22
© Roy Søbstad

Kommentarer