Samurai for liten og samurai for stor

Myke poter, skarpe klør
USA 2022
Originaltittel: Paws of Fury: The Legend of Hank
Regi: Chris Bailey, Rob Minkoff, Mark Koetsier
Norske stemmer: Atle Antonsen, Herman Tømmeraas, Jon Øigarden, Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Abubakar «Abu» Hussain
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Hva med noen søte smådyr og en haug med gamle kampsportfilm-klisjeer i høstferien?

«Myke poter, skarpe klør» er filmen for alle småttinger som forgjeves har gått rundt og ventet på nye «Kung Fu Panda»-oppfølgere. Mer voksne filmelskere kan merke seg at plottet er det samme som i Mel Brooks-klassikeren «Blazing Saddles» (1974). Vi snakker med andre ord om en dataanimert western – komplett med søte, snakkende dyr – lagt til noe man må kunne kalle Det ville østen.

Vår helt er den pinglete og ikke så lite naive hunden Fred. Som et ledd i noens skumle plan, får han jobben som samurai – eller sheriff, om du vil – i den lille kattelandsbyen Kakamucho. Ett av Freds mange problemer er at katter hater hunder.

Dermed er alt lagt til rette for heseblesende action og en endeløs strøm av kampsportfilm-klisjeer. Dialogen veksler mellom inspirerte absurditeter, svakt motiverte prompevitser og til tider ganske avansert metahumor. «Den musikken?» utbryter Fred og stopper opp. «Dette må være den obligatoriske treningsmontasjen!»

«Myke poter, skarpe klør» er ikke akkurat noe som bringer animasjonens edle kunst fremover. Men et vellaget, titt og ofte humreverdig stykke tidtrøyte, dét er den unektelig.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.10.22
© Roy Søbstad

Kommentarer