Stjernespekket konspirasjonsmas

Amsterdam
USA 2022
Regi: David O. Russell
Skuespillere: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Alessandro Nivola, Andrea Riseborough, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Matthias Schoenaerts, Michael Shannon, Mike Myers, Taylor Swift, Timothy Olyphant, Zoe Saldana, Rami Malek, Robert De Niro
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

«Amsterdam» blir mer slitsom enn morsom, dessverre.

Året er 1933, stedet er New York og vi blir introdusert for en umake trio som inngikk en vennskapspakt under Første verdenskrig.

Harold Woodsman (John David Washington) er en svart advokat. Valerie Voze (Margot Robbie) er en sykepleier som lager collagekunst. Burt Berendsen (Christian Bale) er en lege som til stadighet mister glassøyet sitt. Sammen skal de tre bli blandet inn i en mørk, vidtfavnende konspirasjon.

Den talentfulle regissøren David O. Russell («Silver Linings Playbook», «American Hustle») har det med å lage filmer som oppleves unødig slitsomme. Denne gangen overgår han seg selv.

Først og fremst er nok «Amsterdam» ment å være en farse. Som sådan oppleves den mer rar enn egentlig morsom. Samtidig er den også en fryktelig komplisert konspirasjonsthriller, komplett med overtydelige nikk til dagens situasjon der borte i USA, ispedd øyeblikk med bløthjertet romantikk og filosofering rundt livet som sådan. Det er en grunn til at spilletiden måtte bli på 134 minutter, for å si det sånn.

Se gjerne filmen for dens flotte tidskoloritt og stjernespekkede skuespillerensemble. Men glem i så fall ikke å ta med hodepinetablett.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 07.10.22
© Roy Søbstad

Kommentarer