Filmblogg: 10 filmer som varmer i høstmørket

Her er filmtipsene som kommer til å gjøre høsten levelig.

Ikke bare er det mørkt og vått og kaldt akkurat nå, men nyhetene oppleves også som en endeløs strøm av – vel – dårlig nytt. Under slike omstendigheter må det være lov å unne seg en liten pause.

Her er 10 filmer som garantert vil gi deg en god følelse.

«En ny dag truer»
1993. Hvor: Netflix og leie
Filmen hvor Bill Murray må leve den samme dagen om igjen og om igjen, tåler – du gjettet riktig! – å bli sett om igjen og om.

«Frihetens regn»
1994. Hvor: Filmoteket, HBO Max, Strim og leie
Den er blitt en ordentlig klassiker, denne episke filmen hvor Tim Robbins og Morgan Freeman knytter uløselige bånd under et langt og hardt fengselsopphold.

«The Straight Story»
1999. Hvor: Disney+
En gammel og skrøpelig mann legger ut på veien – på gressklipper! – for å se broren sin en siste gang. Det er stadig like sprøtt å tenke på at denne rørende, lille «road movien» ble laget av David Lynch.

«Toy Story 2»
1999. Hvor: Disney+ og leie
Alle de fire «Toy Story»-filmene er fabelaktige, men toppen ble nådd med nummer 2. Det er den hvor Buzz Lightyear og resten av gjengen må ut i verden for å redde Woody fra en kjip leketøysamler.

«Den fabelaktige Amélie fra Montmartre»
2001. Hvor: Filmoteket og leie
Søtere film enn den om Amélie som løser problemene til alle rundt seg – men kanskje glemmer seg selv i sine lure planer – er neppe blitt laget. 

«De urørlige»
2011. Hvor: Filmoteket, Amazon Prime, HBO Max, ViaPlay og leie
En rebelsk immigrant må pleie en riking i rullestol. Og velskrevet og velspilt som den er, griper «De urørlige» selv de av oss som egentlig har allergi mot «feelgood»-filmer.

«Paddington 2»
2017. Hvor: Filmoteket, Amazon Prime, ViaPlay, Netflix og leie
Oppfølgeren til «Paddington» (2014) var både mer av det samme og kanskje enda litt bedre. Her møter vår marmelade-elskende, duffelcoat-kledde helt – blant mange andre – en Hugh Grant som neppe kunne ha vært mer selvironisk.

«Helan & Halvan»
2018. Hvor: Filmoteket og leie
I 1957 er karrieren til Oliver Hardy (John C. Reilly) og Stan Laurel (Steve Coogan) – her til lands kjent som Helan & Halvan – på hell. Men filmen om dem vil berøre alle med et hjerte i kroppen.

«Little Women»
2019. Hvor: Amazon Prime, HBO Max, ViaPlay og leie
Den klassiske fortellingen om fire veldig forskjellige søstre som vokser opp under den amerikanske borgerkrigen, er aldri blitt filmatisert på så livlig og medrivende vis som her. 

«Apollo 10 1/2: Et barn av romalderen»
2022. Hvor: Netflix
Denne skamløst nostalgiske animasjonsfilmen, som handler om å vokse opp i USA mens nasjonen ennå var preget av framgang og optimisme, er noe av det fineste som har kommet ut av Netflix-maskineriet.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 04.11.22
© Tekst: Roy Søbstad / Foto fra «Little Women»: SF Studios/Sony Pictures

Kommentarer