En utholdenhetsprøve av en film

Terrifier 2
USA 2022
Regi: Damien Leone
Skuespillere: Lauren LaVera, Elliot Fullam, Sarah Voigt, Kailey Hyman, Casey Harnett, David Howard Thornton
Aldersgrense: 18 år

TERNINGKAST 3

Hvis det er blod, hjernemasse og avrevne peniser du har lyst til å se, er det bare å trekke inn i kinosalen.

«Terrifier 2» kommer i kjølvannet av en usedvanlig vellykket viral markedsføringskampanje. Undertegnedes Facebook-feed har de siste ukene vært full av historier om oppkast, besvimelser og folk som har trengt hjelp av helsepersonell etter endt visning. Jeg aner ikke hvor sannferdige disse historiene er. Men jeg tror på at filmen kan ha gjort mange uvel.

Noe særlig til story har «Terrifier 2» ikke. Det er halloween, og en amerikansk småby blir hjemsøkt av Klovnen Art (David Howard Thornton), en etter alt å dømme overnaturlig skapning som begikk en serie groteske drap året før. I senter for marerittet står søskenparet Jonathan (Elliot Fullam) og Sienna (Lauren LaVera).

Jeg skal spare leseren for beskrivelser av Arts ugjerninger. Det får holde å si at det ikke akkurat spares på kjøttslintrene. Den gjennomgående guffenhetsfølelsen blir forsterket av at morderen, som kun kommuniserer gjennom grimaser og pantomime, åpenbart oppfatter menneskers smerte som noe å fryde seg over. De lider. Han ler.

All denne råttenskapen blir formidlet med en overrumplende grad av finesse. Skuespillet ligger for eksempel på et nivå langt over det sjangeren krever. Det vil på ingen måte være ufortjent om «Terrifier 2» gjør LaVera, dens «final girl», til en stjerne av betydelig format.

Hardbarkede horrorfans kan i tillegg glede seg over spesialeffekter av den gode, gammeldagse håndfaste typen, samt et retro-soundtrack som på utmerket vis matcher filmens VHS-aktige visuelle uttrykk.

Desto mer synd er det at en aldeles absurd spilletid – 138 minutter! – og alt for mange likeartede voldssekvenser gjør at sjokkeffekten gradvis avtar. Mot slutten sitter man i grunnen bare og venter på at Art skal gjøre seg ferdig.

Når dét er sagt: «Terrifier 2» vil garantert bli en sånn film tenåringer bruker til å teste hverandres utholdenhet med. Det er som kjent en av fasene man må gjennom her i livet.

Men jeg for min del kan ikke ta meg tid til den slags lenger.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 11.11.22
© Roy Søbstad

Kommentarer