Grove vitser og god stemning i Mandal

Skrattegalla
Med: Janne Formoe, Trine Lise Olsen og Isalill Kolpus
Sted: Buen Kulturhus i Mandal
Tid: Fredag 28. oktober
Publikum: Cirka 170

TERNINGKAST 4

Fredag kveld klarte Janne Formoe nesten å matche to nordlendinger i griseprat.

Bare så det er sagt med én gang: Denne anmeldelsen kommer til å inneholde et og annet skittent ord. Det er bare sånn disse kvinnelige komikerne snakker.

Man skulle kanskje tro at trioen Janne Formoe, Trine Lise Olsen og Isalill Kolpus – førstnevnte fra Kristiansand, de to andre fra Finnmark – er kommet sammen for å representere ytterpunktene «blaud sørlending» og «freske nordlendinger». Men i Buen Kulturhus fredag kveld opplevdes det mer som om de tre har funnet hverandre i et felles kvinneperspektiv.

Det ble mye underlivshumor, for å si det sånn.

At vi vil bli spart for dagsaktuelle temaer og forsøk på dypsindigheter, blir klart i omtrent samme øyeblikk som Olsen kommer twerkende inn på scenen. Fra første stund viser den rutinerte komikeren en imponerende evne både til å interagere med publikum og til å ta poenger på sparket.

«Å bruke Tinder i Mandal er vel omtrent som i Finnmark,» sier hun når en person på første rad viser seg å være single. «Det blir bare ett sveip før det ikke finnes flere matcher i ditt område. Og han er fetteren din. Vel, vel, som de sier på familiefest hjemme: Husk kondom!»

De langt ferskere Kolpus og Formoe stiller begge med notatbok. Men de slutter å kikke i dem så snart snakketøyet har gått seg varmt.

Kanskje ligger kraftuttrykkene mest naturlig i munnen på nordlendingen. Ingenting på sørlandsk klinger like godt som «Du e fette deilig!». «Dattera til Sabeltann» får likevel en god del moro ut av å fortelle unødig detaljert om et besøk hos gynekologen. «Du har verken hiv eller hoi,» var konklusjonen der.

Formoe er heller ikke redd for å tøyse med verken truser, dickpics eller egen kjendisstatus. Og man kan formelig se den nybakte komikerens premierenerver bli erstattet av selvsikkerhet etter hvert som flesteparten av vitsene hennes viser seg å sitte.

Fokuset på kvinneting fortsetter når Trine Lise Olsen kommer tilbake for å holde en monolog som skal sneie innom alt fra vektproblemer til livet med og uten kjæreste. Også når det gjelder timing og oppbygning av poenger, viser hun seg å være i en egen klasse.

En punchline som «Du vet at du er blitt over 40 når du har mer lyst på kebab enn kuk», går eventyrlig godt hjem hos et publikum som teller sånn omtrent 150 kvinner og 20 menn.

«Skrattegalla» er et stykke unna å være et perfekt stand up-show. Ofte flyter det like mye på energi og vilje som på velskrevne manus. Men når det først er morsomt – vel – så skal man være temmelig gubbete for ikke å le.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 29.10.22
© Tekst og foto: Roy Søbstad

Kommentarer