En tvers gjennom snill og grei film

Folk og røvere i Kardemomme by
Norge 2022
Regi: Rasmus A. Sivertsen
Stemmer: Linn Skåber, Einar Tørnquist, Anders Baasmo, Thorbjørn Harr, Aksel Hennie, Jeppe Beck Laursen, Trond Espen Seim, Ine Marie Wilmann, Christian Skolmen, Odd-Magnus Williamson, Nader Khademi, Ivar Nørve, Anette Amelia Larsen, Hedda Grjotheim, Mathias Luppichini, Herman Breum-Lie, Ole Opsal Stavrum
Aldersgrense: Tillatt for alle

TERNINGKAST 6

Tenk dét, på tampen av 2022 er Tante Sofie, Politimester Bastian og alle de andre figurene til Thorbjørn Egner mer levende enn de noen gang har vært.

Det finnes vel knapt en nordmann- eller kvinne født etter krigen som ikke har et forhold til «Folk og røvere i Kardemomme by». Med denne perfekte nyfilmatiseringen kan også nye generasjoner bli introdusert for en av de virkelig store barnebokfortellingene våre.

Vi befinner oss i en fredelig og velordnet liten by ute i ørkenen, et sted hvor man har egen trikk og alle unntatt – av en eller annen grunn – bakeren, pølsemakeren og kjøpmann Berg er på fornavn med hverandre. Det eneste som skaper uro, er de tre lokale røverne.

Røverne er ikke så veldig slemme – de røver bare det de må og det som de behøver – men de er skitne og de er lurvete og de bor sammen med en løve. Og innerst inne ønsker de å være en del av fellesskapet, de også.

Qvisten Animation og regissør Rasmus A. Sivertsen har i senere år har stått bak alt fra «Dyrene i Hakkebakkeskogen» (2016) til filmene om Flåklypa, Kaptein Sabeltann og Knutsen og Ludvigsen. De vet bedre enn å tukle unødig med kildematerialet de forvalter.

Både historien, karakterene og ikke minst sangene – «Politimester Bastians vise», «Tante Sofies sinte vise», «Røvernes letevise» og alle de andre – oppleves akkurat slik vi husker dem fra Thorbjørn Egners originale fortelling. Et fint grep er at filmen blir innledet og avrundet med opphavsmannens egen umiskjennelige fortellerstemme.

Samtidig utnytter Sivertsen mulighetene teknologien gir ham. Klassisk «stop motion»-teknikk kombineres med moderne dataanimasjon, og her er kreativ bruk av både håndtegning og «split screen»-effekter. Resultatet er like taktilt som det er levende.

For en som vokste opp med denne historien i bok- og vinylform – sistnevnte dessverre skjemmet av noen skikkelig irriterende malingflekker – er denne nye «Folk og røvere i Kardemomme by» en eneste lang nostalgisk fryd. Historiens iboende budskap om toleranse og inkludering oppleves dessuten mer relevant enn noen gang.

Beskjeden til alle foreldre, besteforeldre, tanter og onkler blir dermed klar: Ta med ungene på kino!

Og forøvrig kan man gjøre som man vil.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 22.12.22
© Roy Søbstad

Kommentarer