10 konserter vi gleder oss til

Musikkanmelder Roy Søbstad har tatt en kikk i vårens konsertkalender. Der fant han alt fra jazz og hip hop til beinhard metal.

Fryktelig mye skjer på konsertfronten i Kristiansand de neste ukene og månedene. Å oppsummere alt sammen i en liten artikkel, lar seg rett og slett ikke gjøre. Men her er i hvert fall noen av arrangementene som får undertegnede til å sette kryss i almanakken.

Konserter som allerede er utsolgt, for eksempel Sondre Justad i Caledonien Hall 10. februar, er ikke tatt med.

Dryads
27. og 28. januar, Vaktbua

Dryads blir i dag primært husket for tre ting: at Thom Hell var med, at det i 2015 ble laget en spillefilm om dem og at de på 90-tallet var sånn cirka Kristiansands kuleste band. Mot slutten av denne måneden kommer de sammen igjen for å spille to konserter på Vaktbua. Her er det grunn til å forvente nostalgisk stemning tonesatt med melodiøs og velspilt britpop.

Red Kite
8. februar, Hos Naboen

Undertegnede er mer av en rock- enn en jazzfyr. Men lite er bedre enn når de to verdenene møtes. En konsert med Red Kite, som teller medlemmer fra Shining og Elephant9, samt Kristiansands egen Bernt Moen på keys, burde sånn sett være midt i blinken. Jeg tror på en uvanlig intens aften i den koselige, lille kjelleren til Hos Naboen.

Arif
11. mars, Kick Scene

Arif er i løpet av de siste 10 årene blitt såpass folkekjær at han i fjor kunne sette seg ved bordet i «Hver gang vi møtes». Dét gir mening: Arifs musikk er en tidsriktig blanding av hip hop og pop, og han har aldri skydd verken stor tematikk eller sterke følelser. En karismatisk scenepersonlighet skal Oslo-artisten også være. Men spør ikke meg hvorfor han har kalt årets turné «Å drukne en fisk».

Thom Hell
16., 17. og 18. mars, Vaktbua

Noen uker etter gjenforeningen med Dryads, vender Thom Hell tilbake til lille Vaktbua for å spille på egen hånd. Det burde bli ordentlig fint. Ikke bare har har kristiansanderen en etter hvert svært rikholdig katalog å plukke låter fra, men i løpet av 2022 ga han også ut to (!) av sine sterkeste album til dato. Dette blir tre kvelder med popmusikk av mest tidløse sort.

OnklP & De Fjerne Slektningene
23. mars, Kick Scene

Sideprosjektet til rapperen OnklP og rockerne i Oslo Ess har vist seg å bli overraskende langlivet. Siden 2014 er det blitt fire album pluss en vaskeekte landeplage i form av «Styggen på ryggen». Men så er de jo også noen sjarmerende røvere – røffe å se til, gode på bunnen – og flinke til å komme opp med stadig nye catchy låter. Kick kommer til å selge mye øl denne kvelden.

Hiromi
24. mars, Kilden

Her er vi helt på siden av hva jeg har greie på. Men nyheten om at den japanske pianisten Hiromi kommer til Kristiansand, skal ha blitt mottatt med noe nær vantro av dem som har peiling. Litt lytting på Spotify avslører hvorfor. Hiromi er en virtous musiker som evner å lage jazz av både Beethoven og The Beatles uten at det på noe tidspunkt oppleves som cheesy. Tvert i mot blir det kult.

Northern Deception Metal Festival
24.–26. mars, Kick Scene

Også metalfolket skal ha sitt. Når festivalen Northern Deception går av stabelen for andre gang – kun et lite halvår etter første forsøk – lover ledelsen at fokuset skal være på litt mindre ekstrem og en god del mer allment tilgjengelig musikk. Einherjer fra Haugesund og In the Woods… fra Kristiansand er de første navnene som er blitt annonsert.

No. 4
14. april, Kick Scene

Oslo vest-trioen No. 4 lager poplåter så smarte, sofistikerte og vellydende at du formelig kan høre studiepoengene deres. Kall dem gjerne et feminint svar på det ikke utpreget macho deLillos. Den slags er ikke noe som får akkurat meg ut av sofaen. Men jeg har all verdens forståelse for at No. 4 i kombinasjon med lite grann rødt i glasset for andre vil være selve oppskriften på en fin utekveld.

deLillos
28. april, Kick Scene

deLillos har holdt det gående med så jevn kvalitet i så mange år at det kan være lett å ta dem for gitt. Men sjekk ut fjorårsalbumet «Evige dager». Der klarer de kunststykket å høres ut akkurat som seg selv, samtidig som de – mye på grunn av noen overrumplende proggete overganger – fremstår nesten sjokkerende freshe. Og live har de jo alltid vært en fornøyelse.

Godspeed You! Black Emperor
29. april, Aladdin

Den konserten jeg gleder meg mest til i vår, er ikke én jeg uten videre kan anbefale for alle. Det canadiske kollektivet Godspeed You! Black Emperor – jo, de skriver faktisk navnet sitt sånn – spiller en form for langsom og gold instrumentalmusikk som nesten alltid ender i brottsjøer av kakofonisk støy. Noen av oss kan høre stor skjønnhet i den slags. Og tenk at vi nå skal få oppleve dette på Aladdin!

I Spotify-spillelista «10 konserter vi gleder oss til våren 2022» finner du smakebiter fra alle artistene.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 14.01.23
© Tekst: Roy Søbstad / Foto: OnklP & De Fjerne Slektningene

Kommentarer