Slik var det sørlandske musikkåret 2022

Musikkanmelder Roy Søbstad oppsummerer 2022 med 20 nøye utvalgte låter.

Dette er femte gang jeg har fått lov til å sette sammen en spilleliste med den beste sørlandske musikken fra året som gikk. Selv om det heller ikke i 2022 kom noen store hits fra landsdelen vår, er det hyggelig å kunne konstatere at kvaliteten på det som lages blir stadig høyere. Disse 20 låtene er dessuten bare noen få eksempler på alt som finnes der ute.

Merk at lista er ikke ment som en kåring. Låtene er heller ikke rangert på noe vis. Meningen er rett og slett å gi et tverrsnitt av musikken på Sørlandet i året som gikk. Her har pop, rock, metal, country, hip hop og alt der i mellom akkurat samme verdi. Ingen kommer til å like alt. Men alle burde kunne like noe.

Du finner lista på Spotify under tittelen «Det sørlandske musikkåret 2022».

1. Simen Steinklev - «Hilsen vi som skulle bli no»
«Oj, dette var friskt!» var det første jeg tenkte da denne dukket opp. Simen Steinklev, som kommer fra Arendal og det kreative kollektivet Ladnera, blander hip hop med pop og spretne rytmer med fandenivoldske tekster. Slik oppstår musikk som formelig oser av ungdommelig livstrang. «Hilsen vi som skulle bli no» er fra albumet «Først skal vi leve».

2. Jejune - «Candy Coat Veneer»
Etter fem år som band er Jejune fra Vågsbygd fremdeles like lekne. Singelen «Candy Coat Veneer» slekter litt på indie-favorittene Tame Impala og kanskje enda litt mer på det Jejunes produsent og mentor Mikhael Paskalev lager på egen hånd. Dét betyr dynamisk og fargesterk rock som ikke akkurat viker unna for en catchy popmelodi.

3. Charlotte Qvale - «Ready»
Charlotte Qvale har en uvanlig allsidig bakgrunn: født på Island, oppvokst i Mandal, skuespillerutdannet fra København, bred erfaring som regissør, komponist og manusforfatter. Den modne, 80-tallslydende balladen «Ready», som er hentet fra hennes andre album, «Easy ‘Cause It Hurts», viser hvilken fin popsnekker hun på toppen av alt er.

4. Anne Marie Almedal - «Freeze the Moment»
De nye sangene til Vågsbygds Anne Marie Almedal føyer seg pent inn i en diskografi som strekker seg helt tilbake til begynnelsen av 90-tallet, men får en ekstra dimensjon når man vet at de ble laget mens artisten var kreftsyk. «Freeze the moment,» synger hun, og ordene føles ikke så rent lite skjebnesvangre. Sangen er fra albumet «We Dance Alone».

5. Miss Punany - «Ice Cream»
Debutsingelen til Charlotte Amalie Andersen vitner om alt annet enn plagsom sjenerthet. Til sval koring og en dyp, sensuell beat rapper den unge kristiansandsartisten om «ice cream dripping», «lemonade sipping» og andre ting som kan være deilige på en varm sommerdag. Ken Ivel og Morten Martens produserer. Et Miss Punany-album skal være på gang.

6. Belizio - «Tom og Jerry»
Gangstermentaliteten til Belizio og resten av miljøet rundt den kristiansandsbaserte hip hop-labelen KRS Records har alltid framstått som noe mer enn bare et image. «Fuck the police,» rapper Belizio, og følger opp med linjer som «Da æ va liten skjønte æ fort at alt va business og deals». Singelen «Tom og Jerry» fenger og fascinerer i like monn.

7. Sea Change - «I Put My Hand Into a Fist»
«Mutual Dreaming», det siste albumet til Ellen A. W. Sunde fra Flekkefjord, ble laget under lockdown, og fanger ensomhetsfølelsen mange kjente på i de lange og uvirkelige månedene. Noen beats hamrer nervøst og insisterende. En synthlinje skimrer bare for å forsvinne. Sundes stemme kommer inn og ut av fokus. I sum oppleves det hele merkelig beroligende.

8. I Sing My Body Electric - «Hey You»
Kristiansandspoeten Terje Dragseth har en etter hvert omfattende musikalsk katalog å vise til. Hans I Sing My Body Electric er nå blitt et soloprosjekt hvor han deler sine noen ganger trøstende, andre ganger foruroligende ord over enkle maskinbeats og stemningsfulle synther. Singelen «Hey You» er en digital smakebit fra vinylutgivelsen «I Do Me».

9. The Violent Years - «The Lonely Saint»
Lydbildet er blitt mer polert og sangene mer melodiske, men etter nærmere 20 år har Kenneth Bringsdal og resten av mandalsbandet The Violent Years fortsatt sin karakteristiske, høyspente nerve i behold. Hvor lenge skal de forbli en av landets store uoppdagede rockskatter? «The Lonely Saint» er en av tre singler The Violent Years ga ut i år.

10. Erlend Ropstad - «Gleden & Sorgen»
Han har bodd mange år i Oslo og tittelsporet på det nye albumet utspiller seg åpenbart i Bergen, men også i 2022 er Erlend Ropstad umulig å komme utenom når det sørlandske musikkåret skal oppsummeres. Jeg mener, mannen synger jo på kav venndølsk – «Æ har ingen aning hå æ gjør,» heter det et sted her – og skriver klassikere som andre artister skifter t-skjorter.

11. Rebekka Lundstrøm - «Starting Again»
Det virker smått utrolig, men Rebekka Lundstrøm begynte å spille gitar for bare fem år siden og var 40 da hun bestemte seg for å satse på en artistkarriere. Hva var det egentlig hun ventet på? Arendalittens låter – gjennomgående av den dypt personlige sorten – er ganske enkelt americana av første klasse. «Starting Again» hører til på albumet «Silent Storm».

12. Ingvild Flottorp - «For the Girls»
Visste vi det ikke: Fjorårets bedårende debut var alt annet enn et lykketreff. Med sitt andre album – som er litt mindre country og litt mer pop – viser Ingvild Flottorp fra Åmli at hun har ermet fullt av melodisk gull. Her snakker vi om et talent av Marit Larsen-format. «For the Girls» er fra albumet «I Just Wanna Know It All».

13. Thom Hell feat. Marte Wulff - «I’ll Never Be Your Darling»
Kristiansands Thom Hell hviler ikke på laurbærene. I januar ga han ut albumet «Today Is Tomorrow». I september fulgte han opp med «She Might Cry». Og snarere enn artistisk overmot, har vi her å gjøre med et låtskrivermessig overskudd som avføder den ene pianoballaden lekrere enn den andre. «I’ll Never Be Your Darling» er fra «She Might Cry».

14. Aadal - «The Compass»
Det andre albumet til Aadal, instrumentalkvartetten som blir ledet av Michael Aadal fra Evje, har i høst vært undertegnedes foretrukne soundtrack til skriving og lesing. Det er bare noe med disse americana-lydende gitar- og saksofonkomposisjonene som hensetter meg i en god, konsentrert stemning. «The Compass» er hentet fra albumet «Lost Songs».

15. Drongo - «Padde»
Drongo, det åttehodete rytmetrollet med base i Kristiansand, fortsetter å utfordre musikkskribenter med behov for å sette merkelapper på alt de hører. Er det disco? Er det afrobeat? Er det krautrock? Eller spiller det egentlig noen rolle så lenge beaten går og går og man kjenner at legemsdel etter legemsdel begynner å leve sitt eget liv? «Padde» er fra albumet «2».

16. Daufødt - «blijævlastygg.no»
Daufødt fra Kristiansand er en god kandidat til Norges sinteste band. Det går i en blanding av mannevond hardcore og generell frustrasjon. Kanskje er det ikke alltid like lett å skjønne hva vokalist Annika Verdal Homme raser mot, men en tittel som «blijævlastygg.no» burde vekke noen sørlandske assosiasjoner. Låta er fra albumet «Aromaterapi».

17. Honningbarna - «Passasjer»
Honningbarna blir stadig mindre sørlandske. Nå er det til og med to svensker i bandet! Men vi får se litt stort på det: Med årets «Animorphs» har pønklaget som eksploderte ut av Søgne for 12 år siden tross alt begått sitt beste, mest konsistente album siden debuten. Usannsynlig nok virker de også enda mer påtente nå enn den gang da.

18. In the Woods... - «Master of None»
Kristiansansandsbandet In the Woods… har i løpet av sin 30 år lange historie gått gjennom flere inkarnasjoner enn noe vettug menneske kan holde oversikt over. Men med Bernt Fjellestad, en av landets mest allsidige metal-vokalister, på laget, låter de minst like episke og dynamiske som de noen gang har gjort. «Master of None» er fra albumet «Diversum».

19. Vorbid feat. Chris Poland - «By the Edge of Mandala»
Vorbid fra Arendal har tatt noe av en venstresving på sitt andre album. Mens de på debuten fra 2018 hørtes ut som et thrash metal-band fra 1980-tallet, hører man på «A Swan by the Edge of Mandala» like tydelige spor av prog-gudene King Crimson som av Slayer. Akkurat denne låta kan skilte med en solo av den tidligere Megadeth-gitaristen Chris Poland.

20. Rural Tapes - «Waltz for the Living Dead»
Det har vært et godt år for sørlandsk instrumentalmusikk. Rural Tapes, som er prosjektet til Arne Kjelsrud Mathisen fra Grimstad og rockbandet Heroes & Zeros, blander bossa-rytmer med droning, surfgitarer, ambientklanger og stort sett alt som er fint og kult her i verden. Slikt blir det herlig grenseløs musikk av. Låta er fra albumet «Inner Space Music».

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 31.12.22
© Roy Søbstad / Foto av Charlotte Qvale: Solveig Selj Photography. Foto av Sea Change: Victoria Nevland. Foto av Erlend Ropstad og Belizio: Presse

Kommentarer