Sterkt om partnervold

Natt
Norge 2022
Regi og manus: Mona Johanne Hoel
Skuespillere: Guri Glans, Marie Louise Tank, Henrik Rafaelsen, Jørgen Langhelle, Andreas Galtung
Musikk: Nils Petter Molvær
Aldersgrense: 12 år

TERNINGKAST 4

Den norske filmen «Natt» går inn i tung tematikk med det alvoret som kreves.

Det er et spørsmål de fleste har stilt seg: Hvorfor blir så mange kvinner værende i forhold med voldelige menn? Med utgangspunkt i egne erfaringer har regissør og manusforfatter Mona J. Hoel laget en film som går dypt inn i denne vanskelige tematikken.

Emma (Guri Glans) er nevrolog og beskriver seg selv som en «resurssterk person». Likevel levde hun i flere år med en ektemann, Falk (Jørgen Langhelle), som utsatte henne for til dels grov vold. Når Emma blir dødssyk, må hun forhindre at Falk får foreldreretten til parets to små døtre. Underveis i prosessen oppdager hun at han også banker opp sin nye, høygravide kjæreste.

En god stund oppleves «Natt» frustrerende ufokusert. Det tilfører for eksempel ikke historien noe at Emma plutselig befinner seg ombord på en fiskebåt, og alle de forsøksvis poetiske innklippene – havet, noen reinsdyr, en serviett som brettes til en vinge – blir mer klisjétunge enn godt er. Men så gir tre sterke nøkkelscener filmen det løftet den behøver.

Den første er Emmas avhør hos politiet. Den andre er det tilsvarende med Falk. Den tredje er et langt – og ikke så rent lite ubehagelig – rettsmøte hvor ekteparet omsider blir sittende ansikt til ansikt. Aldri får vi se vold bli utøvet. Alt blir fortalt med nølende ord.

Dette grepet er bare med på å gjøre filmen mer kraftfull. «Jeg har gått med høyhalset genser noen ganger, ja,» sier Emma, og vi skjønner akkurat hva hun mener.

Slikt stiller store krav til skuespillerne. Guri Glans, som hittil har gjort seg mest bemerket på teateret, er da også tvers gjennom troverdig i en rolle som krever at hun må være syk, redd og handlekraftig om hverandre. Like ens tror vi på den nå avdøde Jørgen Langhelle som en olm, ulmende vulkan av et menneske. Henrik Rafaelsen fra Kristiansand er sedvanlig trygg som den forståelsesfulle politimannen Asbjørn. Ingen av dem lar seg friste til å overspille.

«Natt» besvarer ikke de spørsmålene vi stiller oss om partnervold. Antakelig finnes det heller ikke klare svar på disse spørsmålene. Men filmen gir et innblikk i hvor kompleks virkeligheten kan være.

Og den vil gjøre inntrykk på alle som ser den.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 12.01.23
© Roy Søbstad

Kommentarer