Frisk feeelgood for hele familien

Dancing Queen
Norge 2023
Regi: Aurora Gossé
Skuespillere: Liv Elvira Kippersund Larsson, Anders Baasmo, Anne Marit Jacobsen, Andrea Bræin Hovig, Cengiz Al, Frida Ånnevik, Mona Berntsen, Viljar Knutsen Bjaadal
Aldersgrense: 6 år

TERNINGKAST 4

Norske «Dancing Queen» følger en velkjent oppskrift til punkt og prikke.

Mina (Liv Elvira Kippersund Larsson) lyser opp idet hun ser Edwin (Viljar Knutsen Bjaadal). Det er første skoledag i 7. klasse, og Edwin – som er hip hop-dansestjerne og går under det ubeskjedne artistnavnet E.D. Win – har nettopp flyttet til Hamar fra selveste Oslo. Det sier seg selv at Mina må melde seg på audition til Edwins dansecrew. Crewets mål er å vinne den prestisjetunge konkurransen «The Mjøsa Challenge».

Én hake ved planen er at Mina aldri har danset før. Andre ting: Hun er litt for tung, hun har ikke riktig stil og verken foreldrene (Andrea Bræin Hovig og Anders Baasmo) eller bestevennen Markus (Sturla Harbitz) forstår hva som går av henne. Til alt hell har hun mormor (Anne Marit Jacobsen).

Mormor, som pleide å danse på Chat Noir, ser potensialet i «et forknytt lite skolelys som bare lengter etter å bryte ut av skallet sitt». Et slags dansestudio på låven har den gamle divaen også.

Mindre originalt oppspill til en feelgood-film for hele familien er vanskelig å tenke seg. Mamma kommenterer det faktisk til mormor etter at Mina har droppet brillene og byttet ut hele garderoben sin: «Tror du at dette er en sånn amerikansk high school-film hvor nerden må gjennom en extreme makeover for å bli kul?».

Det er flinke skuespillere og en rekke fine enkeltscener som gjør at «Dancing Queen» oppleves såpass forfriskende som den gjør.

I sin aller første rolle lykkes Liv Elvira Kippersund Larsson i å vise hvordan Mina, et menneske i sin mest sårbare alder, først utfordrer seg selv, deretter holder på å miste seg selv og til slutt finner ut hvem hun egentlig vil være. På toppen av alt danser hun som en helt. Veteranen Anne Marit Jacobsen, i en rolle som må ha blitt skrevet med henne i tankene, gir på sin side filmen en fandenivoldsk vitamininnsprøytning hver gang hun dukker opp.

Og om innsiktene «Dancing Queen» har å by på – om vennskap, forelskelse, kroppspress og konflikter mellom generasjonene – ikke kan sies å være verken nye eller dype, er sjansen stor for at filmen vil få deg til å både le og gråte.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 08.03.23
© Roy Søbstad

Kommentarer