Skrekkfilm for nerder

Scream VI
USA 2023
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Skuespillere: Melissa Barrera, Courteney Cox, Jenna Ortega, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding
Aldersgrense: 15 år

TERNINGKAST 3

«Scream»-filmene er bedre enn de hadde trengt å være. Men hva betyr nå egentlig dét?

Det er lov å stille med lave forventninger. Når en skrekkfilmserie har kommet så langt som til oppfølger nummer fem, går det som regel – se «Saw», «Hellraiser», «Halloween», «A Nightmare on Elm Street» og «The Texas Chain Saw Massacre» med mange flere – på stumpene. Men akkurat «Scream»-serien kan sies å være et unntak.

Det hjelper selvsagt at serien helt fra den første scenen i den første filmen har vært en eneste lang, inneforstått lek med sjangertroper.

Etter hendelsene i fjorårets underholdende – om enn forvirrende titulerte – «Scream», har firkløveret Tara (Jenna Ortega), Sam (Melissa Barrera), Mindy (Jasmin Savoy Brown) og Chad (Mason Gooding) nå begynt på college i New York. De trodde sikkert at storbyen ville være tryggere enn lille Woodsboro.

Disse ungdommene er ikke bare traumatiserte etter så vidt å ha overlevd knivmorderen Ghostface – han med «Skrik»-masken og de flagrende gevantene, du vet – men de kjenner også alle «reglene» som gjelder i skrekkfilmsammenheng. Dermed er det nok en gang duket for nerdete utredninger om hva for eksempel «sequels», «requels» og «franchises» egentlig er for noe.

Samtidig er det bare et tidsspørsmål før Ghostface begynner å drepe igjen. Hvem som helst kan tross alt ta på seg masken. Hvem som helst kan også bli det neste offeret.

«Scream VI» er laget av det samme manus- og regiteamet som sto bak forløperen, og gjengen skal ha for at de fremdeles klarer å komme opp med nye vrier på gamle formler. Denne filmen måtte jo ikke ha et såpass utspekulert plott eller såpass mange fiffige referanser til tidligere installasjoner.

Problemet – for alle andre enn innbitte fans – er bare at det utspekulerte plottet og de fiffige referansene ikke betyr noe som helst. «Scream»-filmene handler kun om «Scream»-filmene.

Jeg mener, de er jo faktisk ikke skumle engang.

Originalt publisert på Fædrelandsvennens hjemmeside 11.03.23
© Roy Søbstad

Kommentarer