En forsmak på framtidas sørlandske popmusikk

Hvem blir den neste store popartisten fra Sørlandet? Vårt heteste tips etter Sørveiv 2023 er en veldig blid rapper fra Arendal.

Sørveiv er ikke en vanlig musikkfestival. Først og fremst er den et treffsted for arrangører og andre bransjetyper; dernest er den en mulighet for ferske artister til å holde showcase-konserter for de samme bransjetypene. Her er det med andre ord ikke vanlige publikummere som står i fokus.

Det er ikke dermed sagt at Sørveiv ikke kan by på gode musikkopplevelser. Med litt flaks kan man til og med få oppleve morgendagens stjerner mens de ennå befinner seg i startgropa.

Fædrelandsvennen ser seg ut fem lovende sørlandske navn og går på konsert.

Vero Noah
Fredag, Biscenen på Teateret

Vero Noah, som egentlig heter Veronica Andersen og er oppvokst i Froland, gjør en god, gammeldags diva-entré: Bandet drar i gang en passe sløy funkrytme før hun kommer seilende inn fra venstre scenekant som et eneste stort smil.

Låtene til Vero Noah kan ved første lytting oppleves litt konturløse. Det går i en skoleflink form for R&B helt uten skarpe kanter. For undertegnede blir derfor «Swing Your Bat» – en av tre singler artisten har gitt ut så langt – konsertens soleklare høydepunkt. Det er den eneste gangen Noah tillater seg å dra på litt i refrenget.

Hyggelig ble det der nede i Teaterets black box uansett. Noe sier meg at publikum telte opptil flere frolendinger.

Simen Steinklev
Fredag, Kick

Simen Steinklev er en sånn fyr som rett og slett oser gode vibber.

Rapperen fra Arendal har med seg DJ, hypeman og en gitarist som spiller solo stort sett hele tiden. Og alle er like energiske og blide. Til og med fotografen – klart rappere må ha egen fotograf! – danser og gjør sitt ytterste for å skape maksimalt god stemning i den lille halvtimen gjengen har til rådighet.

Steinklevs variant av hip-hop er så catchy at den uten videre kan passere for popmusikk. De beste låtene hans – blant dem «Ti steg tilbake», «Dårlig tid» og «Tschawe» – høres da også ut som hits, alle som én. Live får de en ekstra spontan og akkurat passe uperfekt dimensjon.

«Vi er historie in the making!» roper Simen Steinklev i det tvers gjennom herlige avslutningsnummeret «Hilsen vi som skulle bli no». Og det skulle ikke forundre meg om dét en dag blir sant.

Elli
Lørdag, Biscenen på Teateret

Elisabet Drøsdal fra Grimstad satser på en karriere under det mer salgbare navnet Elli. Men i motsetning til flertallet av kvinnelige norske artister med bare ett navn – Dagny, Sigrid, Astrid S og hva de nå heter alle sammen – orienterer Elli seg mer mot poppete R&B enn dansemusikk.

På Sørveiv stiller hun, hvis jeg ikke har blingset noe aldeles forferdelig, med samme band som Vero Noah gjorde kvelden før. Det uttalte forbildet hennes er Ariana Grande. Men denne 20 minutter lange smakebiten – hvorfor fikk vi ikke en full halvtime? – fikk meg snarere til å tenke på de gamle flinkisfavorittene D’Sound.

Og selvsagt er det ikke noe galt i dét. Helhetsinntrykket man sitter igjen med er likevel litt for satt til at Elli virker klar for å ta over verden riktig ennå.

Naked Koala
Lørdag, Kick

Naked Koala er Kyrre Waag og Even Askildsen fra Kristiansand. På merittlisten kan den ambisiøse produsent- og låtskriverduoen blant annet notere seg samarbeid med Alejandro Fuentes og at de har toppet listene på Papua Ny-Guinea (!).

Og det gleder meg å kunne melde at Naked Koala på scenen er noe helt annet enn Naked Koala på strømmetjenestene. Mens innspillingene de har sluppet så langt mest av alt minner om bakgrunnsmusikken på McDonald’s, låter Naked Koala på Kick – hvor de stiller seks mann sterke – som et modent og organisk elektropop-band. Hjelper gjør det også at Kyrre Waag fører seg som en ordentlig frontmann.

Så kunne man alltids ha ønsket seg flere like iørefallende låter som den snertne sistesingelen «Jericho». Men, nei, dette var overraskende ålreit, altså.

Oz
Lørdag, Kick

Av alle artistene Fædrelandsvennen sjekker ut på Sørveiv, er Oz fra Kristiansand – fødenavn: Oguzhan Nicholas Yerlikaya – den som kommer nærmest å ha et genuint originalt uttrykk.

Musikalsk trekker hip-hopen hans riktig nok tunge veksler på den typen Dark R&B som har gjort The Weeknd til en av verdens største stjerner, men Oz gjør det med sørlandske tekster. Dét gir en interessant kontrast mellom blaude konsonanter og dunkel, urban musikk.

På scenen, hvor han har med seg Elias Tchaba aka Unge Beirut som DJ, viser han seg dessuten å ha en kul, laidback tilstedeværelse. Og tunge beats og melankolske tekster til tross: Fyren lykkes faktisk å skape feststemning ganske enkelt ved å insistere på at alle skal ha det gøy.

Showmanship kaller man sånt.

At Oz ved konsertens slutt får overrakt Sørveiv-prisen, oppleves på ingen måte urimelig.

Fakta: Sørveiv
Musikkbransjetreff med showcase-konserter for nye artister
Arrangert for 13. gang i Kristiansand 20.–22. april

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 25.04.23
© Tekst og foto
: Roy Søbstad

Kommentarer