Svensk kvalitetskrim

Hendelser ved vann
Svensk kriminalserie i seks deler
Regi: Mikael Marcimain
Skuespillere: Pernilla August, Alba August, Asta August, Rolf Lassgård, Sven Boräng, Liv Mjönes, Erik Ehn, Alma Pöysti, Magnus Krepper
Basert på romanen «Händelser vid vatten» av Kerstin Ekman
På NRK TV fra fredag 31. mars og NRK1 fra tirsdag 4. april

TERNINGKAST 5

Årets mest interessante påskekrim kommer fra rett over grensen.

TV-kanalene har ikke kuttet i krimtilbudet denne påska heller. Men i en tid da kriminalserier er tilgjengelige hver dag døgnet rundt, trengs det noe freshere enn sesong 12 av «Vera» hvis du skal ha håp om å få den gode, gamle påskekrim-følelsen. Vårt beste tips er svenske «Hendelser ved vann».

Den har akkurat den rette blandingen av det allmennmenneskelige og det uhyggelige. Basert på et skikkelig forelegg er serien også: Kerstin Ekmans roman ved samme navn, den som vant Nordisk Råds Litteraturpris i 1994.

«Hendelser ved vann» består av seks episoder som utspiller seg på to forskjellige tidsplan og involverer et stort antall karakterer.

midsommarafton 1973 kommer Annie (Asta Kamma August) og hennes sju år gamle datter til den lille bygda Svartvattnet ved grensen til Trøndelag. Planen er at de skal slutte seg til et sektlignende kollektiv langt ute i skogen, men på veien dit snubler Annie over to stygt maltrakterte lik. Blant de mange som blir blandet inn i saken er legen Birger (Sven Boräng).

18 år senere, i 1991, står drapene fremdeles uoppklarte. Men gamle spekulasjoner får ny aktualitet når Annie (nå spilt av Pernilla August), som nylig er blitt kjæreste med Birger (nå spilt av Rolf Lassgård), plutselig forsvinner. Som i enhver kriminalfortelling med respekt for seg selv skal alt som skjedde i fortiden vise seg å ha betydning.

Samtidig er dette en sånn krim hvor karakter- og miljøskildringene oppleves minst like viktige som plottet.

Castingen av Pernilla August og hennes døtre Alba og Asta som henholdsvis mor, voksen datter og den unge versjonen av mor, får maksimalt ut av familielikheten. Kameraarbeidet gjør menneskene like sårbare og små som naturen er mektig. Det folkrock-inspirerte soundtracket underbygger en vag følelse av mystikk.

I sum viser serien hvordan løgner og hemmeligheter kan prege både samfunn og enkeltmennesker i generasjoner.

Helt fri for klisjeer er «Hendelser ved vann» ikke. For eksempel framstilles påfallende mange av bygdefolket som trangsynte og brutale, mens hippiene i kollektivet stort sett viser seg å være noen store egoister bak sitt godslige ytre. Men sammenligner man med krimserier flest er dette for småplukk å regne.

Her er det svensk kvalitet i alle ledd.

Anmelderen har sett hele serien.

Originalt publisert i Fædrelandsvennen 30.03.23
© Roy Søbstad

Kommentarer